Japán csomagolás (Kipróbáltam! 4. – YouTube)

Japán csomagolás - Kipróbáltam! 4

A Kipróbáltam! sorozat legújabb részében egy érdekes, japán csomagolási módot próbáltam ki. Lássuk, hogyan sikerült!

A kiindulási alap

A mostani csomagolási mód alapjául ezt a videót használtam.

Mivel a videó angolul van, ezért az elkészítés lépéseit is le fogom írni, külön kiemelve azokat a dolgokat, amikre a videó készítője is felhívta a figyelmet.

 

Amire szükséged lesz:

 • ajándék (én most csak egy sima dobozt használtam, és később elmondom azt is, ennek miért van jelentősége)
 • csomagolópapír
 • olló
 • ragasztószalag
Kellékek
Kellékek

 

Így készül a japán csomagolás:

 1. Vágd le a megfelelő méretű csomagolópapírt. (Utasítások a videóban erre vonatkozóan: a csomagolópapír akkora legyen, hogy át tudd lapolni az ajándékon, a két végén pedig a doboz magasságába érjen.)

  Csomagolópapír levágása
  Vágd le a megfelelő méretű csomagolópapírt!
 2. Helyezd el az ajándékot a csomagolópapíron enyhén átlósan. (Utasítások a videóban: helyezd el az ajándékot a csomagolópapír közepén úgy, hogy ha átfordítod a csomagolópapír széle felé, a doboz élei és a csomagolópapír széle között maradjon egy kis hely.)

  Elhelyezés
  A doboz átlósan kerül a papírra
 3. Hajtsd fel a csomagolópapír egyik sarkát. (Bár a videóban ez nem szerepel, én itt is ragasztottam.) Ennek hatására a doboz élének vonalában a csomagolópapírban képződik egy hajtás.

  Hajtogatás 1.
  Hajtsd fel a papír egyik sarkát a dobozra. (rögzítsd ragasztószalaggal.)
 4. Fogd meg a csomagolópapír szélét a hajtás vonalában, és hajtsd fel ezt az élt a doboz oldalának éléhez. A kilógó részeket hajtsd rá a dobozra. A hajtást rögzítsd ragasztószalaggal.

  Hajtogatás 2.
  A kialakult élet hajtsd fel a doboz éléhez illesztve.
 5. A felhajtott csomagolópapír ismét kialakít egy élt, ezen ismételd meg a 4. lépést.

  Hajtogatás 3.
  Haladj körbe a doboz sarkai mentén, és hajtsd fel a csomagolópapírt.
 6. A maradék két sarok kicsit trükkösebb: ezeknél egyszerre kell megismételni a 4. lépésben leírt felhajtást, de ha ügyesen csináltad, az itt felhajtott csomagolópapír le fogja fedni a dobozon a “lyukas” részt, vagyis ahova eddig még nem került csomagolópapír.
  Hajtogatás 4.
  A trükkös rész: egyszerre két éllel dolgozunk.

  Doboz alulról
  Így néz ki a kész csomagolás alja. Én behajtottam azokat a részeket, ahol kilátszott volna a csomagolópapír belseje.

 

Tapasztalatok:

 1. Elkészítési idő: 5 perc, ha már begyakoroltad a mozdulatsort
 2. Nehézségi fokozat: közepes (gyakorlást igényel)
 3. Alapanyagigény: kevés (ha a hagyományos dobozcsomagoláshoz vannak kellékeid, ehhez sem kell venned semmit külön)
 4. Költségigény: alacsony

 

Tippek:

 1. Gyakorold! A fenti leírásban látható csomagolás nekem, azt hiszem, a negyedik próbálkozás volt.

  Bénázás
  A kész csomag és egy korábbi próbálkozás
 2. Ugyanakkor, ha begyakoroltad, és már magabiztosan megy, a végeredmény igazán tetszetős lesz, ráadásul gyorsan elkészíthető (láttam olyan videót erről a japán csomagolási módról, amiben kb. fél perc alatt csomagolták be ezzel a módszerrel a csomagot, és még a végeredmény is szép lett).
 3. Nekem ez a csomagolás csak dobozzal működött, vagyis egy egyszerű téglatesttel. Még egy egyszerű ajándékdobozt, aminek teteje van, se tudtam vele igazán szépen becsomagolni, de persze lehet, hogy ennek a gyakorlatlanságom volt az oka. Viszont könyvekhez, műszaki holmikhoz (aminek olyan doboza van, hogy nincs rajta kiálló rész) nagyon jól illik.
 4. Fontos a papír mérete. Komolyan: ha túl nagyra hagyod, szenvedni fogsz a felhajtásoknál a felesleges részek betűrködésével, viszont ha túl kicsi, nem jut majd mindenhova papír a végén, és “lyukas” lesz a csomagolás.
 5. Az előbbi pontból is adódik, hogy az ajándékot (dobozt) a tetejével lefelé fordítva tedd rá a csmagolópapírra, így a ragasztások és felhajtások alulra kerülnek majd.
 6. Ez egy takarékos csomagolási mód: sem a szükséges mozdulatokban, sem az anyagfelhasználásban nem pazarló. A csomagot gyakorlatilag nem kell forgatni csomagolás közben, vágni pedig csak a csomagolópapír méretezésénél szükséges.
 7. Én hagyományos csomagolópapírral dolgoztam, de úgy gondolom (csak elmélet, egyelőre nem bizonyítottam), hogy egy vékonyabb típussal könnyebb lehet dolgozni.
 8. Érdemes vigyázni az élek felhajtásánál: én nem egyszer futottam bele abba, hogy annyira próbáltam szépen illeszteni a papírt, hogy a szükségesnél jobban megrántottam, és a doboz sarkánál kiaszakadt.

  Gyakorlás
  Ezen a szappanon gyakoroltam tovább, több-kevesebb sikerrel

Ha tetszett ez a tutorial, kérlek, oszd meg másokkal is!

 

Jó csomagolást!

Üdv, Niki