Hogyan rendszerezd a csomagolóanyagokat?

Csomagolóanyagok rendszerezése

Abban bízom, hogy mostanra sikerült meghozni a kedved az ajándékok csomagolásához, megtanultál néhány alap dolgot (pl. könyvet vagy ruhát csomagolni) és esetleg kreatívkodtál is már a leírásaim vagy a saját ötleteid alapján (pl. kipróbáltad ezt). Ha igen, előfordulhat, hogy ezt-azt vásároltál is, amiből azonban nem feltétlenül használtál még fel mindent, vagyis gyűlnek a holmik. Ezért ma szeretnék megmutatni neked néhány okos megoldást, hogyan rendszerezheted a csomagolóanyagokat és a kellékeket átláthatóan és hatékonyan.

 

Csomagolópapírok

A csomagolóanyagok rendszerezésének egyik legtrükkösebb része a csomagolópapírok tárolása, melyeket többnyire gurigában veszünk meg, de egyszerre ritkán használjuk fel őket (nagyobb ajándékozós időszakban, pl. karácsonykor persze előfordulhat).

Az általános tapasztalatom az, hogy a csomagolópapír gurigák használaton kívüli időszakban egy szekrény tetején vagy aljában pihennek, esetleg valamelyik eldugott sarokba vannak beállítva, hogy ne legyenek láb alatt. Ezzel azonban több probléma is van: a szekrény tetején és a sarokba állítva porosodnak, a szekrény aljában pedig könnyű megfeledkezni róluk és rájuk pakolni valamit, emaitt kilapulhatnak vagy összegyűrődhetnek.

Lássuk tehát, mit lehet tenni!

Ha nem akarsz sokmindent felhalmozni, érdemes natúr vagy egyszínű csomagolópapírokban gondolkodnod, mivel ezek szinte bármilyen alkalomra bevethetők a megfelelő díszítéssel kombinálva, és így egy-két tekerccsel megúszod a pakolási hercehurcát. Ilyenkor jó megoldás lehet egy fiókos szekrény legalsó fiókját “csomagolós fióknak” kinevezni, és ide tenni a gurigákat és más, ajándékcsomagoláshoz szükséges eszközöket (erről később még lesz szó…).

Másik lehetőség az akasztós és beépített szekrények adta lehetőségek kihasználása. Akasztós szekrénybe beszerezhetsz példálul egy ruhavédő zsákot, és a képen látható módon belepakolhatod a csomagolópapír tekercseket, így nem foglalnak sok helyet, de nem is fogsz rájuk pakolni semmit. Beépített szekrényekben pedig egy kis barkácsolással pompásan kihasználhatod a pár centis helyeket is.

Harmadik lehetőség, hogy az ágy alá dugod el őket. Ilyenkor is célszerű valamilyen tárolót beszerezni: a mindenféle ruharendszerező dobozok most is jó szolgálatot tehetnek, de akár egy laposabb, nagyobb méretű kartondobozt is használhatsz, ha éppen van megfelelő kéznél.

Ha pedig gyűjtöd a szebbnél szebb mintás csomagolópapírokat, ne rejtsd el őket, hanem mutasd meg a világnak! Hiszen egy szép kosárban a szoba sarkába állítva akár még lakberendezési kiegészítőként is elmennek!

 

Szalagok és egyéb díszítőeszközök

Ez az a pont, ahol végtelenül könnyű elszállni, és rengeteg dolgot felhalmozni. Ha egyébként is szeretsz kreatívkodni, ezzel a problémával már valószínűleg szembesültél.

Ahogy a csomagolópapíroknál, úgy itt is azt javaslom, ha nem rendelkezel végtelen hellyel vagy nem szívesen gyűjtögetsz, akkor hagyatkozz az alapfelszerlésre: néhány különböző színű és vastagságú szalag, esetleg pékzsineg, és már ezzel is számtalan dolgot megvalósíthatsz. Ezeket a holmikat pedig lehetőleg tárold a csomagolópapírokkal együtt, hogy bármikor megtaláld őket, amikor szükséged van valamire.

Ha viszont szeretsz vásárolgatni, előbb-utóbb szükséged lesz egy rendszerre, hogy ne uralkodjon el a káosz. Ilyenkor érdemes lehet az alábbi alapelveket figyelembe venni:

  1. Mindent egy helyre! Igyekezz egy helyen tárolni a csomagolópapírokat és a díszítőeszközöket, így szükség esetén nem keresgéléssel telik az idő.
  2. Csoportosítsd a különböző eszközöket. A szalagok kerülhetnek egy dobozba, az ajándékkísérők egy másikba és így tovább.
  3. Címkézz! Ha nem átlátszó tárolókban vannak a holmik, könnyű elveszni és hosszú percekig kutakodni, viszont, ha mindegyik dobozra ragasztasz egy címkét a benne lévő dolgok nevével, egyből átláthatóbb lesz a rendszer. (A címkézés egyébként az átlátszó tárolók esetén se árthat.)
  4. Használat után mindent rakj vissza a helyére! Ez az utólsó pont triviálisnak tűnhet, de mégis beszélnünk kell róla, mert hiába a szép rendszer, ha az első csomagolás után mindent ott hagysz az asztalon, amikor pedig helyre van szükséged, csak fogod, és ledobod a cuccokat az első elérhető szabad felületre. Ezzel a hozzáállással ugyanis gyorsan visszajutsz a kiindulási pontra: a káoszba. Szóval tegyél egy szívességet magadnak, és rakd vissza a helyére, amit használtál. 😉

 

Könnyítsd meg a saját dolgodat!

Sokmindenről szó esett már fentebb, azoban szeretnék még néhány hasznos tanácsot adni.

  1. Ha már úgyis mindent egy helyre pakoltál, tegyél a csomagba egy éles ollót és egy ragasztószalagot is, amiket a továbbiakban csak ajándékcsomagolásnál használsz. Hogy miért fontos ez? Hiszen a legtöbb háztartásban ezek az eszközök egyébként is előfordulnak, és mindenki számára elérhetőek… Csakhogy megvan az a jó szokásuk, hogy éppen akkor nincsenek meg, amikor szükség van rájuk. Viszont, ha a csomagolós holmik között is ott lapulnak, többé nem kell keresgetni, Murphy pedig kereshet magának máshol áldozatokat.
  2. Alakíts ki egy alapfelszerelést. Ezek azok a holmik, amik egyfajta Jolly Jokerként szolgálnak, és amiket használva bármikor be tudod csomagolni az ajándékokat. (Nálam például ilyen a natúr barna csomagolópapír, valamint a sima és a kétoldalas ragasztószalag. Ha ezek vannak, akkor már nagy gondban nem vagyok, mivel a natúr papírt ezerféleképpen lehet díszíteni, akár egy egyszerű levéllel is.)
  3. Miután végeztél egy ajándék csomagolásával, pillants rá a készleteidre, nincs-e valami kifogyóban (vagy éppen el is fogyott). Ha úgy látod, hogy az alapfelszerelésedben valaminek lecsökkent a mennyisége, ne várd meg a következő alkalmat, amikor majd csomagolnod kell, hogy beszerezd (esélyes, hogy addigra el is felejted). Azonnal írd fel valahova, hogy venned kell, és az első adandó alkalommal szerezd is be! Ezzel a kis előre gondolkodással sok bosszúságtól kímélheted meg magad.

Ezek tehát az én tippjeim, hogy az ajándékok csomagolása ne csak kötelesség, de élvezet is legyen. Ha további inspirációra van szükséged, kukkants be ebbe a Pinterest táblába, garantáltan találsz majd jó ötleteket, amiket Te is megvalósíthatsz. Ha pedig Neked is van valamilyen jó taktikád vagy ötleted, ne habozz megosztani másokkal is a kommentek között!

 

Jó csomagolást!

Üdv, Niki