Hogyan csomagolj be egy virágcsokrot házilag?

Virágcsokor csomagolása DIY

Tartozom egy vallomással: imádom a virágokat.

Amikor elmegyek egy virágüzlet előtt, mindig fáj a szívem, hogy nem vásárolhatom fel és vihetem haza az összes szépséget. Ráadásul a kedvenc blogjaimon és Instagram csatornáimon rendszeresen felbukkannak képek szebbnél szebb tulipán-, nárcisz-, rózsa- és még ki tudja milyen virágcsokrokról, gyönyörűen elrendezve és becsomagolva… Gondolom el tudod képzelni…

Sokáig foglalkoztatott, hogy vajon hogyan csinálják ezek az emberek, hogy minden héten újabb csokor virágot vásárolnak, mert bevallom, nekem ez meghaladja a dekorációs keretemet. Aztán amikor belefutottam az első olyan bejegyzésekbe, amiben arról írtak, hogy egy olcsó, boltban (piacon) vásárolt virágcsokrot hogyan lehet kicsit esztétikusabbá varázsolni, megtaláltam a választ a kérdésemre.

Eddig azonban nem vettem a fáradságot, hogy bármit is megvalósítsak a látottakból. Most azonban a zsigereimben éreztem, hogy kell nekem egy kis tavasz a lakásba, és amikor megláttam az akciós tulipáncsokorról a hírdetést, nem volt kétséges, hogy beruházok egyre. Ez pedig adta az alkalmat, hogy kipróbáljam, mennyire bonyolult házilag becsomagolni egy virágcsokrot, és elmeséljem Nektek a tapasztalataimat.

 

Virágcsokor házilag csomagolva

Kellékek:

 • virágcsokor
 • csomagolópapír
 • szalag
 • olló
 • papírtörlő vagy zsebkendő
 • frissentartó fólia
 • kötözőzsineg

Így készítsd el:

A videóban is fel vannak tüntetve a lépések, de itt is leírom őket, hátha nincs időd végignézni.

 1. Csomagold ki a virágot. A legtöbb helyen kapsz valami csomagolást a virággal együtt, ami nem feltétlenül csúnya, de lehet rajta például árcímke vagy felirat, amitől azért jobb megszabadulni, különösen, ha ajándékba viszed majd a csokrot.
 2. Vágd le a virágok szárát ferdén, és távolítsd el a felesleges leveleket. Ha ferdén vágod e a virágok szárát, az segít nekik, hogy több vízet tudjanak felvenni, ezáltal tovább megőrzik a frissességüket. A felesleges levelek (időnként esetleg egy-egy virág) eltávolítása pedig esztétikai szempontból fontos, hiszen a sérült, megsárgult részek nem mutatnak túl jól egy ajándékcsokorban.
 3. Rendezd el a virágokat. Ez különösen akkor lehet szükséges, ha több csokor virággal dolgozol (pl. különböző színű tulipánok), és simán csak egymás mellé téve lerí róluk, hogy eredetilag külön csokrok voltak, csak össze lettek fogva.
 4. Kösd össze a virágokat! Egyszerűbb lesz csomagolni, nem esik szét a szép elrendezésed, és megkönnyíted vele az ajándékozott számára a vázába tételt is.
 5. Csomagold be a virágok szárát egy nedves papírtörlőbe vagy zsebkendőbe. A virágoknak víz kell az életben maradáshoz.
 6. Csomagold be a virágokat frissentartó fóliába is. Ez segít megtartani a virágok száránál a vizet, és így a nedves papírtörlő sem fogja a csomagolópapírt szétáztatni.
 7. Csomagold be csomagolópapírba a virágot. Végre elérkeztünk a mókás részhez a sok előkészítés után! A virágot átlósan helyezd a papírra, így profi hatást érhetsz el.
 8. Kösd át a csokrot szalaggal. Ez lesz a díszítés, de ez a lépés tulajdonképpen akár ki is hagyható.

 

Tippek:

 1.  Ha több csokorral dolgozol, elrendezheted őket például színárnyalat szerint (sötétek kívül, világosak belül vagy fordítva), de a virágok fejének nagysága is jó kiindulópont lehet.
 2. A papírtörlőbe és frissentartó fóliába való csomagolás elhagyható, inkább csak akkor fontos, ha a virágcsokor csomagolása és átadása között néhány óra is eltelik.
 3. Biztos láttad a videóban, hogy amikor a barna papírral csomagoltam a csokrot, előtte alaposan összegyűrtem a papírt. Miért? Egyrészt ez ad egyfajta kellemes textúrát a csokornak, másrészt így könnyebb is csomagolni a papírral.
 4. Az előző pontból következik, hogy ehhez a csomagoláshoz bátran bevetheted a használt csomagolópapírokat! Éljen az újrahasznosítás!
 5. Szintén a harmadik tippből következően: virágcsokor csomagolásához ideálisak a vékony selyempapírok. Nem véletlen, hogy a virágboltokban is ezeket használják.
 6. Ha nem elégszel meg azzal, hogy saját magad csomagold be a virágot, díszítsd a papírt is házilag!

 

Remélem, hasznos volt ez a kis videó számodra. Ha igen, kérlek, oszd meg az ismerőseiddel is!

Jó csomagolást!

Üdv, Niki