Hogyan (ne) nyomdázz buborékfóliával? – Kipróbáltam! 5. (Pinterest)

Buborékfólia nyomdázás

Újabb résszel jelentkezem a Kipróbáltam! sorozat keretén belül. Mikor belebotlottam ebbe a pinbe, tudtam, hogy nekem is ki kell próbálnom. És mivel épp érkezett egy csomag, amiben volt buborékfólia, éreztem, hogy eljött az én időm!

A kiindulási alap

Ez volt az inspirációm.

Nos, a kép nem ad túl részletes utasításokat, és az eredeti blogbejegyzés sem sokkal bőbeszédűbb, de mivel elég egyszerű “szerkezetet” kell összerakni, egy percig sem gondoltam, hogy probléma lesz. Ráadásul odavagyok a mindenféle pöttyös dolgokért, szóval a pöttyös csomagolópapír lehetősége igencsak csábított.

Lássuk akkor, hogy boldogultam!

Amire szükséged lesz:

 • henger (én a papírtörlő hengerét használtam, de lehet akár WC-papír guriga vagy egy hengeres üveg is, ami éppen akad a házban)
 • buborékfólia
 • olló
 • csomagolópapír
 • ragasztószalag
 • festék
 • a tutorial szerint: ecset (nekem nem volt)

  Kellékek
  Kellékek

Nyomdázás buborékfóliával

A nyomdahenger elkészítése
 1. Vágd le a megfelelő méretű buborékfóliát (1. és 4. kép – igen, nekem két részletben sikerült csak megoldani ;)).
 2. Rögzítsd a buborékfóliát a hengerhez (3. és 5 – 6. kép).

  Nyomdahenger
  Így készül a nyomdahenger
Nyomdázás
 1. Rögzítsd egy sík felületre a méretre vágott csomagolópapírt (1. kép).
 2. Készítsd elő a festéket (2 – 3. kép).
 3. Festékezd be a nyomdahengert (4 – 5. kép)
 4. Nyomdázz a csomagolópapírra (6 – 7. kép).
 5. Ismételd addig, amíg elégedett nem vagy a mintával (8. kép)

  Nyomdázás buborékfóliával
  A csomagolópapír elkészítése nyomdázással

És íme a végeredmény!

Buborékfólia nyomdázással készült egyedi csomagolópapír
A végeredmény

Tapasztalatok:

 1. Elkészítési idő: 15 perc + száradási idő (kb. 30 perc)
 2. Nehézségi fokozat: könnyű
 3. Alapanyagigény: nincs (ha van buborékfóliád és festéked) vagy vásárlásigényes (ha valamelyik kellék hiányzik)
 4. Költségigény: alacsony

Tippek:

Mostanra biztos felmerült már benned, hogy ha ez ilyen könnyű, akkor mire fel a címben a “ne” szócska? A kérdés jogos!

Nos, a helyzet úgy áll, hogy akármennyire egyszerűnek tűnik is ez a módszer, nekem mégis sikerült belefutnom egy-két dologba, ami miatt mégsem vagyok tökéletesen elégedett a végeredménnyel. Hogy Te elkerüld ezeket a csapdákat, íme, itt vannak a tippjeim:

 1. Használj kétoldalas ragasztót! Én nagy bátran azt gondoltam, jó lesz a sima ragasztószalag is. És tulajdonképpen nem volt használhatatlan, de azért a kétoldalas ragasztó (vagy ragasztópisztoly)  jobb választás lett volna. Így sajnos a ragasztás eltakarta a buborékokat, így ott egy pöttymentes terület alakult ki. Ezen kívül nekem el is engedett a ragasztószalag a henger használata közben. :/
 2. Használj ecsetet! Amikor nekiálltam a fotózásnak, nem tulajdonítottam nagy jelentőséget az ecsetnek, mert úgy gondoltam, anélkül is el tudom oszlatni a hengeren a festéket. Namármost, a dolog nem lehetetlen, de ahogy én nekiálltam, biztos nem a legjobb megoldás volt. XD Utólag azt mondom, egy ecset hasznos lett volna.
 3. Az előző ponthoz kapcsolódva: egy festékcsík nem elég! Valahogy oszlasd el a felületeden a festéket, hogy a hengert végig tudd gurítani rajta. (Persze, ha van ecseted…) Nekem elsőre ez se volt egyértelmű, hogy így kéne. De végül is így szerez az ember lánya tapasztalatot…
 4. A víz a barátod? Elsőre nem jutott eszembe, hogy víz is kéne a festék mellé… Mindenesetre egy pár cseppel elkeverve a festéket sokkal egyszerűbb volt eloszlatni (micsoda meglepetés!). Ugyanakkor nekem nem sikerült igazán szép pöttyöket készíteni, aminek szerintem az is oka lehetett, hogy a festék nem volt elég sűrű a víz miatt.
 5. Végül pedig még valami: a festék színe számít! Az én natúr papírom a vörös festékkel kombinálva olyan lett, mintha vércseppekkel díszítettem volna csomaglópapírt… :/ Halloweenre megtartom az ötletet, de egyébként kicsit sok.
Összegzés:

Az előbbiek fényében azt mondom, hogy hamarosan készítek egy frissített verziót is, ahol a mostani tapasztalatokat felhasználva remélhetőleg már egy valóban pöttyös papírt sikerül összehoznom. (És ha igen, akkor nagyon boldog leszek, mert egyébként ez tényleg egy kis költségvetésű, egyszerű módszer egyedi csomagolópapírok készítésére.)

Neked is van hasonló (bénázós) tapasztalatod? Oszd meg velem itt a kommentek között vagy a Facebook oldalamon!

Jó csomagolást!

Üdv, Niki