Trükkös megoldás: doboz a dobozban

Trükkös megoldás: doboz a dobozban

Ma nem készültem új lépésről lépésre útmutatóval, de hoztam egy megfontolandó ötletet. (És készítettem egy kis meglepetést is, amit a bejegyzés végén találsz majd. ;)). A “doboz a dobozban” megoldás nem újdonság, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha így szeretnél valakinek ajándékot csomagolni.

Doboz a dobozban
Vajon mit rejtenek a dobozok?

Mikor érdemes a “doboz a dobozban” módszerrel csomagolni?

Ez a megoldás leginkább kisebb ajándékok esetében jó választás, amikor nem szeretnél egy apró csomaggal az ajándékozott elé állni, vagy amikor fokozni szeretnéd a bontogatás izgalmát.

Apró csomag esetén

Jó példa erre az ékszer, amihez gyönyörű kis díszdobozokat lehet kapni, de valljuk be, ha csak úgy, abban beteszed mondjuk a karácsonyfa alá a csomagod, a többi ajándék közé, lehet, hogy csak nagyon sokára találja meg az ajándékozott.

Bontogass csak!

A másik gyakori indok erre a csomagolásra, ha valakit szeretnénk megtréfálni. Ismerős a jelenet? Születésnap ünneplése családi körben. Készül a videó, mindenki az ünnepeltet figyeli, ahogy elkezd egy hatalmas dobozt bontogatni. Kinyitja… Vajon mi lehet benne? Fokozódik az izgalom… És íme, kiemel egy újabb dobozt. Kuncogás a háttérből. Utána újabb doboz. Majd még egy. Az ötödik-hatodik doboznál az ünnepelt türelme már igencsak fogytán, de a közönség már a hasát fogja a nevetéstől…. 🙂 Gondolom, megvan a kép.

De miért nem jó nagyobb dolgoknál?

Az ok nagyon prózai: nehéz annyi nagy méretű dobozt találni, hogy pl. egy hűtőszekrényt be lehessen így csomagolni. 🙂

Amire szükséged lesz

Ha a fentiek alapján úgy gondolod, az ajándékod alkalmas arra, hogy így csomagold, itt egy lista, hogy mire lesz szükséged.

 • Dobozok. Legalább három, annyi már elég jól mutat. Természetesen a méretük akkora legyen, hogy szépen egymásba lehessen őket pakolni.
 • Kitöltőanyag. Ez ugyan nem szükséges, de ha az ajándékozott megrázza a dobozt kíváncsiságból, könnyen lebukhatsz, ha nincsenek kibélelve a dobozok közti terek. (Arról, hogy ehhez mit használhatsz, később még lesz szó.)
 • Csomagolóanyag. Ez is megfontolás tárgya. Megoldható úgy a dolog, hogy csak a legkülső dobozt csomagolod be, de ha alapos munkát szeretnél végezni, az összes dobozt kap egy kis papír díszítést. Ehhez viszont szükséged lesz bőven csomagolópapírra.

Mi lehet a kitöltőanyag?

Tulajdonképpen bármi, ami alkalmas arra, hogy a dobozok közötti teret biztonsággal kitöltse.

Gyors megoldások:
 • Újságpapír. Valószínűleg Neked is elég sok reklámújság landol a postaládádban, amiket vagy átlapozol, vagy még azt sem. Az esetek többségében azonban nem kár értük. Szedd szét lapokra, kicsit gyűrd össze, és máris felhasználhatod őket új funkciójukban.
 • Csomagolópapír. Igen-igen, a csomagolópapír erre is alkalmas. 🙂 (Csak arra figyelj, hogy ha ezt a megoldást választod, maradjon a külső csomagolásra is papír! ;)) Az előkészítése ugyanúgy történik, mint az újságpapíré.
 • Papírzsepi. Jó, lehet, hogy ez nem a leggyorsabb, de papírzsebkendő szinte minden háztartásban akad, és a jó ügy érdekében beáldozhatsz néhányat. Ha nem akarsz nagyon sokat bíbelődni, akkor csak tömködd a zsepiket az üres helyekre a dobozok közé. Ha kicsit több időd van, akkor óvatosan szedd szét a rétegeket, és ezekkel béleld ki a dobozokat. Meg fogsz lepődni, hogy ez tulajdonképpen milyen jól is mutat.
Ha van időd rákészülni:
 • Buborékfólia. Ha sokszor rendelsz az interneten keresztül dolgokat, valószínűleg érkezik hozzád néhány adag buborékfólia is. Ezeket összegyűjtheted, és alkalom adtán újrahasznosíthatod például így (vagy így). De valószínűleg egy nagyobb barkácsboltban is vehetsz: ahol költözéshez kapsz kartondobozt, nagy eséllyel lesz buborékfólia is.
 • Selyempapír. A csomagolópapírok ezen vékony fajtája tökéletes és elengáns kitöltőanyag lehet. Arra figyelj, hogy ha darabolnod kell, akkor inkább vágd, mint tépkedd, úgy szebb lesz a végeredmény.

Néhány ötlet a dobozok csomagolásához

Ahogy már korábban írtam, nem szükséges az összes dobozt külön becsomagolni, de ha szeretnéd, összegyűjtöttem néhány ötletet kiindulási alapnak.

 1. Egységes. Minden dobozt ugyanazzal a fajta csomagolópapírral csomagolsz be.
 2. Színátmenetes 1. A dobozokat ugyanazzal a színnel csomagolod be, de a papírok árnyalata különbözik (pl. legbelül világoskék, középen kicsit sötétebb, kívül a legsötétebb). Ez nagyon látványos, de azt hozzá kell tenni, hogy nehéz így beszerezni a papírokat. Viszont, ha kész díszdobozokat használsz, ott már egyszerűbb lehet a dolgod.
 3. Színátmentes 2. Hasonló az előbbi koncepcióhoz, de különböző színű papírokkal, felváltva dolgozol (pl. belül piros, középen sárga, kívül megint piros). Ezt már két különböző színű papírral is elkészítheted.
 4. Mintás. Egyik doboz csíkos, másik pöttyös. Vagy különböző irányba futnak a csíkok.
 5. DIY. Ez a végtelen lehetőségek tárháza. Ha magad készíted a csomagolópapírokat, azt hozol ki belőlük, amit akarsz. Például nyomdázhatsz színátmenetes papírokat (ötletek nyomdázásra itt és itt), vagy geomatrikus formákat is.

Egy utolsó gondolat

Remélem, mostanra sikerült meghoznom a kedved a “doboz a dobozban” módszerhez. Szeretném azonban egy veszélyre is felhívni a figyelmed: ennél a csomagolásnál könnyű túlzásba esni! Mielőtt nekiállsz valakit így meglepni, gondold végig, valóban értéleklni fogja-e az ajándékozott, ha mondjuk hét egymásba ágyazott dobozt kell kinyitnia, vagy a végére már erőltetett lesz a mosolya? Ha bizonytalan vagy, inkább használj kevesebb dobozt.

Sikerült ötletek adnom? Remélem, igen! Ha tetszett a bejegyzésem, töltsd le az ajándék PDF segédletet is! 🙂

Jó csomagolást!

Üdv,
Niki