Furoshiki – a kendőbe csomagolás japán művészete

Furoshiki

Ha szoktál az interneten ajándékcsomagolási öteteket keresni (pl. Pinteresten), könnyen belefuthatsz olyan képekbe, amikben az ajándékot valamilyen textil anyagba csomagolják bele, többnyire művészi módon. Nos, ezeken a képeken valószínűleg egy furoshiki csomagolást láttál.

Na de mi is az a furoshiki? – Egy kis történelmi áttekintés

A furoshiki azt az anyagot jelenti, amibe a japánok hagyományosan ruhát, ajándékokat és egyéb javakat csomagoltak.

Ezeket a négyzet alakú anyagokat már igen korán, az i. sz. 700-as években (Nara korszak) is használták a fontos tárgyak tárolására, bár akkor még tsutsumi néven ismerték őket. Az elnevezés aztán az idők folyamán többször is változott, a ma használatos furoshiki szó eredete az Edo-korszakra (1608 – 1868) tehető, amikor is a nyilvános fürdőben a vendégek a ruháikat furoshiki anyagokba csomagolták, és így próbálták elkerülni, hogy összekeveredjenek.

(Források: 1, 2, 3, 4)

A furoshiki jellemzői

Sajnos nem találtam arra vonatkozó információt, hogy eredetileg milyen anyagból készültek a kendők, de manapság elég sokféle alapanyaggal dolgoznak a kendőkészítők: selyem, krepp, pamut, műselyem és műszál is szerepel az összetevők listáján.

Mintás és egyszínű kendőket egyaránt lehet kapni, a méretük pedig a zsebkendő mérettől egészen nagy, akár négyzetméteres nagyságú darabokig szintén széles skálán mozog.

Mire lehet használni?

A furoshiki nagy előnye, hogy nem csak ajándékcsomagolásra lehet használni, hanem számos egyéb funkciót is betölthet. A teljesség igénye nélkül álljon itt egy lista kedvcsinálónak.

 • ajándékcsomagolás
 • konyharuha (őszintén megvallom, fogalmam sincs, ki képes ezeket a gyönyörű anyagoat erre használni, de ez csak egyéni vélemény…)
 • kötény
 • lakásdísz
 • táska/szatyor (érdemes rákeresni, mert nagyon mutatós megoldásokkal lehet találkozni)
 • szállítóeszköz törékeny dolgoknak

Előnyök és hátrányok

A kendőbe csomagolás mellett számos érv szól, többek között:

 • környezetbarát: újrahasználható, használata közben nem termelődik felesleges hulladék, gyártásához nem szükséges fákat kivágni
 • sokoldalúan felhasználható (lásd fentebb)
 • kreatív: a különböző kötésfajták elsajátítása igazán szórakoztató hobbivá válhat
 • művészi: sok kendő mintája híres művészek alkotásait idézi, illetve az egyszerűbb kendők mintáját is gyakran művészek álmodják meg
 • kis helyet foglal: a nagyobb méretű kendők is egészen kicsire összehajthatók, így bárhova magunkkal vihetjük

Mindazonáltal bennem felmerült egy-két kétely is, amikor elkezdtem kutatni a témában:

 • ár: ne kerteljünk, egy valódi furoshiki ára elég húzós lehet, bár Ebay-en és Amazonon találtam egészen megfizethető árúakat is. Mindazonáltal egy tekercs natúr csomagolópapírt megvenni mindenképp olcsóbb.
 • elérhetőség: mivel nem egy hétköznapi csomagolóanyag, ha idehaza be szeretnél szerezni egyet, valószínűleg online kell megrendelned
 • ajándékcsomagolási probléma: kutattam utána, de nem találtam semmi hasznosat arról, hogy ha ajándékot csomagolsz ilyen kendőbe, az átadás után mi a kendő sorsa. Az is az ajándék része? Vagy visszakéred? Vagy csak szállítod benne az ajándékot, és az ajándékozás részeként rituálisan kicsomagolod? Sajnos nem tudom a választ, de ha Neked van ilyen tapasztalatod, kérlek, oszd meg velem!

Lássunk néhány példát!

 

Alternatívák

Könnyen lehet, hogy mostanra neked is megfogalmazódott egy gondolat a fejedben: nincs erre valami olcsóbb, elérhetőbb alternatíva? Jó hírem van: van! Gyakorlatilag a négyzet alakú anyagok bármelyike jó lehet:

 • kendő
 • konyharuha
 • általad kivágott négyzet alakú anyag

Saját élményeim

Amikor kitaláltam ennek a bejegyzésnek az ötletét, azon morfondíroztam, hogy vajon hol találok majd olyan négyzet alakú anyagot, amivel én is be tudnék mutatni legalább egy csomagolási módot, hogy lássátok, nem ördöngősség a dolog. Aztán eszembe jutott, hogy van nekem egy csodás lila, és mit ad Isten, pont négyzet alakú kendőm, jó nagy is, az jó lesz. Ezzel le is zártam az anyagkeresést. Aztán eljött az idő, hogy elkészítsem a tutoriált, előkészítettem mindent, és rá kellett jönnöm, hogy a kendőm meglehetősen nagy a kitalált csomagokhoz… Többszöri próbálkozásra azért csak sikerült találnom egy olyan kötésmódot, ami még az én XL-es méretű kendőmmel is vállalhatóan mutat, így most ez következik! 🙂

Egy kendő – két üveg

Volt már szó italok csomagolásáról a blogon, és egyébként az a bejegyzés meglehetősen nagy népszerűségnek örvend, ezért remélem, ezt az útmutatót is szeretni fogjátok.

Amire szükséged lesz:
 • négyzet alakú kendő
 • két üveg ital
Kellékek
Kellékek
Így készül a dupla üveges furoshiki csomagolás:
 1. Terítsd ki a kendőt.
 2. Állítsd a közepére a két üveget…
 3. … majd fektesd el őket a képen látható módon.

  Az üvegek elhelyezése
  Így helyezd el az üvegeket a kendőben
 4. Hajsd rá a kendő egyik felét az üvegekre.
 5. Tekerd fel a kendőt az üvegekkel együtt. A kilógó sarkot hajtsd vissza kicsit, így elegánsabb lesz a végeredmény.

  Az üvegek becsavarása a kendőbe
  Csavard be az italokat a kendőbe
 6. Állítsd fel az üvegeket (ha szükséges, kicsit csúsztasd őket közelebb egymástól, hogy stabilan megálljanak a talpukon).
 7. Kösd meg a kendő két végét csomóra.
 8. Mivel az én kendőm igen nagy volt, ezért én a lelógó szárakat kicsit visszatűrtem, hogy masniszerű végeredményt kapjak. Ez az eredeti kötésnek nem része, de talán nem tettem vele olyan nagy bajt, mert más csomagolásoknál láttam hasonló megoldást.

  Végső simítások
  Állítsd fel az üvegeket, a kendő végeit pedig kösd meg

Nos, remélem, tetszett ez a kis összefoglaló, és ha esetleg kedvet kaptál, hogy te is kipróbálj valami újat, ajánlom figyelmedbe a Pinterest oldalamat, ahol bőven találsz még inspirációt!

Jó csomagolást!
Üdv, Niki