Hogyan készíts papírból madártollat? (Kipróbáltam! 8.)

Papírból madártoll

A mai Kipróbáltam! bejegyzés főszereplője a papírból készült madártoll. Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvass tovább!

Az inspiráció

Az én Pinterest képeim között is belefuthatsz olyan csomagolásokba, amiken a díszítés papírból készült madártoll. Nekem ezek már régóta nagyon tetszenek, de eddig csak halogattam, hogy ki is próbáljam. Most azonban a nyár és a fesztiválszezon megihletett, így gondoltam, keresek egy videót YouTube-on, és utánajárok, mennyire bonyolult ezeket elkészíteni. Nem kellett sokat keresgélnem, elég sok videót lehet találni a témában, nekem végül erre esett a választásom, főképp, mivel a videó kivitelezése színvonalasnak tűnt.

Amire szükséged lesz

 • papír
 • olló
 • ceruza (opcionális)
 • kötözőzsinór, szalag vagy ragasztó
Kellékek
Kellékek

Így készül a papír madártoll

Az alábbi videóban megnézhetitek, hogyan boldogultam a madártoll készítéssel, a videó alatt pedig megtaláljátok az insrukciókat is.

 1. Készítsd elő a papírt, amivel dolgozni fogsz. (Természetesen többféle papírral is dolgozhatsz, de az elkészítés menete mindnél ugyanaz lesz.)
 2. Vágj le belőle egy kb. megfelelő méretű darabot.
 3. Rajzold meg rá a madártollat. (Ha ügyes vagy, ezt kihagyhatod, és ugorhatsz a 4. ponthoz.)
 4. Vágd ki a madártollat.
 5. Készítsd el a madártoll ágait.
 6. Kicsit simogasd át az ágakat, hogy természetesebb hatást keltsenek.
 7. Díszítsd fel vele a csomagot.
Kész csomagok
Papír madártollakkal díszített csomagok

Tapasztalatok

 1. Elkészítési idő: 2 – 5 perc
 2. Nehézségi fokozat: könnyű
 3. Alapanyagigény: kevés (Használhatsz gyakorlatilag bármilyen megfelelő méretű paírt, akár kis darab csomagolópapírt is.)
 4. Költségigény: alacsony

Tippek

 1. Csináld! Ezeket a madártollakat annyira egyszerű elkészíteni, hogy komolyan gondolkodtam rajta, hogy kell-e egyáltalán videót készítenem hozzá.
 2. Ez az a díszítési mód, amit különösebb kézügyesség nélkül is meg lehet csinálni, de látványos a végeredmény. Ez kell nekünk! 🙂
 3. Most előveheted a régóta pakolgatott, korábbi kreatívkodásokból megmaradt papírdarabokat. Használhatod a levágott csomagolópapír csíkokat, a másra nem alkalmas színespapír darabokat, de kivághatod a tollakat újságpapírból, magazinokból is.
 4. Egy-két madártoll elkészítése után könnyen lehet, hogy már nem lesz szükséged a toll formájának előrajzolására. Az eredeti videóban nem is csinálják, én azért jobban éreztem magam, hogy volt egy elképzelésem, hogyan kell vágnom.
 5. Az eredeti videóban a toll gerincét kicsit meghajtogatták. Én első körben berajzoltam azt is ceruzával, de egy pár darab után rájöttem, hogy a hajlítás is valóban elég lehet.
 6. Akkor lesz szép a végeredmény, ha a madártoll ágacskái minél közelebb kerülnek, vagyis igyekezz keskeny sávokat vágni körben a toll szélén.
 7. Természetesen a tollat rögzíteheted pl. kétoldalas ragasztóval is, nem kell a kötözőzsinórhoz ragaszkodni.
 8. Bár a tollak simán csak a papírból kivágva is jól mutatnak, ha kedvet érzel hozzá, festéssel vagy színezéssel is feldobhatod még őket. (Egy pár példát mutatok is rá egy extra videón a zárt YouTube lejátszási listámon, szóval érdemes feliratkozni a hírlevelemre, hogy megkapd a hozzáférést… ;))
 9. A tollakat mérettől függően felhasználhatod csomagokon vagy akár ajándékkísérőkön is.

Hogy tetszett a bejegyzés és a madártoll ötlete? Kipróbálod Te is?

Jó csomagolást!
Üdv, Niki

U.i.: Az extra videóért ne felejts el feliratkozni a hírlevelemre!