Hogyan készíts tematikus könyvcsomagolást?

Könyv csomagolása tematikusan

Ha szereted a könyveket, valószínűleg Te is szoktál könyvet ajándékozni. (Teljesen természetes módon az ember magából indul ki, és ha van jó olvasmányélménye, szeretné azt megosztani másokkal is.) Ráadásul a könyv egy hálás ajándék csomagolás szempontjából is, mivel viszonylag egyszerű vele dolgozni. (Korábban már mutattam variációkat könyv csomagolására, ha érdekel, itt tudod megnézni.) De nem kell megállnod ezen a szinten, ha nem akarsz. Ebben a bejegyzésben arra szeretnélek rávenni, hogy továbbgondold, hogyan ajándékozol legközelebb könyvet! 🙂 Készen állsz?

A csomagolópapíron túl – avagy: könyv csomagolása tematikusan

A tematikus csomagolás lényege, hogy a könyv csomagolása valamilyen formában visszatükrözze a könyvet: akár a történetét, akár a borítóját, vagy bármilyen más jellegzetes elemét.
Már ebből is sejthető, hogy a variációk száma szinte végtelen, és bátran kiélheted a kreativitásodat.

Hogyan csináld?

Csomagolópapír

Ha szerencséd van, találsz olyan csomagolópapírt, ami illeszkedik a könyvhöz (akár a témájához, akár a borítójához vagy a szerzőhöz). Ha nincs szerencséd, akkor csinálhatsz is ilyen jellegű papírt. Íme néhány példa, hogyan:

  • Nyomdázz! A nyomdázás szinte bármikor bevethető, ráadásul jó móka Neked is. Szerelmes történetnél nyomdázhatsz például szíveket, de egy Harry Potter-kötetnél játszhatsz a Roxfort házak színeivel is.
  • Írj! Válassz ki egy idézetet a könyvből vagy a szerzőtől, és írd rá a csomagolásra.
  • Hajtogass zsebet a csomagolásra, amibe beletehetsz egy üzenetet. Detektív regényeknél nagyszerűen bevethető.
  • Csomagold be natúr csomagolópapírba a könyvet, és írd rá a főbb jellemzőit. Így az ajándékozott első benyomása a csomagolópapíron szereplő tulajdonságokból alakul ki, és nem a borító alapján ítéli meg a könyvet. (Az ötlet innen származik, de miért is ne használhatnád Te is?)

Díszítés

A díszítésnél végképp csak a képzeleted szab határt, és én nem vagyok olyan vakmerő, hogy azt állítsam, össze tudok állítani egy teljes listát, így az alábbiakban is csak inspirációt szeretnék nyújtani.

  • Az ajándékkísérő mindig jó terep a kreatívkodásra. Kerülhet rá idézet, esetleg egy jellegzetes tárgy képe, ami fontos szerepet játszik a történetben.
  • Képek. Nem csak az ajándékkísérőre, de magára a csomagolásra is ragaszthatsz nyomtatott/kivágott/rajzolt stb. képet, vagy akár többet is. Ha a könyvből film is készült, akár a filmből is kereshetsz ikonikus jeleneteket.
  • Hajtogatott díszek. Például csajos, könnyed regényekhez hajtogathatsz origami ruhát.
  • Természetből vett díszítő elemek. Ha például szerepel tengerpart a történetben, díszítsd a csomagot kagylóval, esetleg a csomagolás egy részét ragasztózd be, és szórj rá homokot, hogy visszaad a nyaralás életérzését.
  • Művészeti könyveknél kereshetsz a könyvhöz illő washi tape-et.
  • Háborús témájú könyvek csomagolásához kereshetsz az adott korszakból való újságcikket, aminek egy részletével díszítheted az ajándékot.

Azt hiszem, a lényeget már ennyiből is érzed.

Tematikus könyvcsomagolások
A 3 könyv és a tematikus csomagolásuk

Néhány saját példa

Jelenleg az elérhető könyvtáram igencsak szűkös, de válogattam néhány kötetet, hogy mutathassak saját készítésű példákat is.

Mesekönyv

Szabó Magda Sziget-kékjét nem csak gyerekeknek ajánlom, felnőttként is érdemes elolvasni. A csomagoláshoz egy vaníliarúd üvegjét használtam, amibe festékkel kékre színezett vizet töltöttem, utalva a történetben igen fontos szerepet játszó Sziget-kék színű orvosságra.

Szabó Magda: Sziget-kék
Szabó Magda: Sziget-kék
Romantikus regény

A Mielőtt megismerteleket az utóbbi időben nehéz volt kikerülni, és bár én nem láttam a filmet, a könyv tetszett. A díszítés egy saját készítésű rajz, amit szépen kivágtam ollóval, egy cérnahurkot ragasztottam a hátuljára, és hozzárögzítettem a szalaghoz, amivel a csomagot díszítettem.

Jojo Meyes: Mielőtt megismertelek
A sárga harisnya rejtélyét keresd a könyvben 🙂
Ismeretterjesztő könyv

Az egyik kedvenc blogom szerzőpárosának első könyve a fényképezés témakörét járja körül, és én már csak a képek miatt is előveszem néha, szeretem nézegetni. A csomagolás zsebébe egy túlexponált Instax kép került, amit pont azért őrizgettem, hogy egyszer még csak hasznát veszem… 🙂 Nos, most megtalálta a helyét.

A Beautiful Mess: Photo Idea Book
Fényképezős könyv zsebes csomagolásban

Remélem, sikerült ötletek adnom, hogy mivel dobhatod fel legközelebb az ajándék könyv csomagolását! Engedd bátran szabadjára a fantáziádat! És ha alkotsz valamit, ne felejts el egy képet küldeni nekem is, szívesen bemutatom a Facebook oldalamon!

Jó csomagolást!
Üdv, Niki