Hogyan csomagolj ragasztószalag nélkül? (Kipróbáltam! 9.)

Csomagolás ragasztószalag nélkül

Előfordult már, hogy be kellett volna csomagolnod egy ajándékot, de kifogytál a ragasztószalagból? Bosszantó, igaz? (Persze, ha van egy alapcsomagod, ez nem eshet meg veled…) Ilyenkor kerülnek elő az ajándékzacskók… Vagy van esetleg más megoldás is? Olvass tovább, és megtudod! 😉

A kiindulási alap

A dolog úgy kezdődött, hogy megláttam ezt a képet Pinteresten.

Persze egyből megragadta a fantáziámat, mert azért ez elég menő dolog (szerintem), ragasztószalag nélkül csomagolni… Sajnos a kép önmagában nem túl beszédes, a “tapeless wrapping” (vagyis ragasztószlag nélküli csomagolás) cím annál inkább. Továbbkattintottam, hogy megnézzem az egész tutoriált, és akkor kiderült, hogy ez egy szappancsomagolási módszer… De mivel maga a folyamat átültethetőnek tűnt téglatestekre (vagyis pl. dobozra), gondoltam adok neki mégis egy esélyt.

Az első próbálkozás

Az első verzió mérsékelten katasztrófálisra sikerült. Vagy a csomagolópapírom nem volt elég vastag, vagy a dobozom nem volt elég nehéz a bemutatott módszerhez, mindenesetre sehogy sem akart egyben megállni a csomag, és a csomagolás szinte kiálltott a ragasztásért. Le is lombozódtam egy kicsit. Aztán ahogy nézegettem a becsomagolt ajándékot, bevillant egy ötlet. Gyorsan ki is próbáltam.
Mit mondjak? Szép nem lett. Viszont a módszer működni látszott, úgyhogy készítettem egy 2.0-ás verziót, amit meg is tudok mutatni Nektek.

Az első - sikertelen - próbálkozás
Az első – sikertelen – próbálkozás

Csomagolás ragasztószalag nélkül

Amire szükséged lesz
 • ajándék (doboz)
 • csomagolópapír
 • olló

  Kellékek
  Kellékek
Így készült a csomagolás
Csomagolás ragasztószalag nélkül
Így csomagolj ragasztószalag nélkül
 1. Vágj le egy megfelelő méretű csomagolópapírt. Helyezd rá a csomagot fejjel lefelé (1. kép).
 2. Kezd el becsomagolni az ajándékot (2. kép). Az éleket minél jobban simítsd le (3. kép)!
 3. A doboz két oldalán egyszerre hajtsd le és simítsd el a papírt, így nem fog mozogni a csomag (4 – 5. kép).
 4. Az élekre továbbra is figyelve hajtsd be a csomagolópapírt a doboz oldalához (6 – 7. kép), majd a kialakult trapézt hajsd fel a doboz oldalára (8. kép).
 5. A felhajtott papír felső részén készíts egy hajtást (9. kép), és azt a kis részt tűrd be a két oldalsó papír mögé (10 – 11. kép), mintha csak egy kis zsebet készítenél (12. kép).
 6. Ismételd meg a 4 – 5. lépést a másik oldalon is.
 7. Kész is a ragasztás nélküli csomag!

Tapasztalatok

 1. Elkészítési idő: 5 perc
 2. Nehézségi fokozat: közepes
 3. Alapanyagigény: kevés
 4. Költségigény: alacsony

Tippek

 1. Ha a fenti útmutó erősen emlékeztet a doboz csomagolására, az nem véletlen. Az utolsó néhány lépést (és a ragasztásokat) leszámítva a folyamat majdnem ugyanaz. Szóval, ha az megy, akkor ezzel se lesz gondod.
 2. Ennek a csomagolásnak az egyetlen szépséghibája, hogy inkább csak dobozzal működik szerintem, abból is az az egyszerűbb, ha a doboz teteje csak lehajtható fedél, és nem levehető, mint pl. az ajándékdobozok többsége.
 3. Az élekre fordíts minél nagyobb figyelmet! Komolyan. Annál egyszerűbb és szebb lesz a csomag, minél jobban lesimítod az éleket. (És ez is az oka annak, hogy ez a csomagolás doboznál működik, mert ott lehet igazán lesimítani az éleket.)
 4. Bár ez a zsebes megoldás működőképes, azért a ragasztószalagot még mindig javaslom az alapcsomagba… 🙂 Ezt pedig tartsd meg vészhelyzet esetére.

Ez a csomagolás adott néhány ötletet, úgyhogy valószínűleg lesz még folytatása a ragasztás nélküli csomagolásoknak. Addig is…

Jó csomagolást!
Üdv, Niki