Hogyan készíts könyvborítót csomagolópapírból?

könyvborító csomagolópapírból_Pinterest

Nagyon végére járunk a nyárnak, közeleg az iskolakezdés, így ma egy kicsit rendhagyó bejegyzéssel készültem: megmutatom, hogyan készíthetsz csomagolópapírból borítót a tankönyvekre, füzetekre. És hogy miért maradhat mégis ez a téma a blogon? A poszt végén ez is kiderül majd!

Bár már nem járok iskolába, elég élénken él még bennem az emlék, milyen érzés volt várni az iskolakezdést… Kövezzetek meg, de én vártam és imádtam. 🙂 Szerettem az új papír-írószer dolgokat: füzetek, ceruzák, tollak mindenhol… És persze alig vártam, hogy kézbe vehessem az új könyveimet is. Rendszerint, mire a suli megkezdődött, én már alaposan áttanulmányoztam mind, és az első napot mindig szépen bekötött könyvekkel vártam… Persze volt, hogy találtunk megfelelő méretű műanyag borítót valamelyik könyvre (borzasztó ronda zöld színben), ami elég jól bírta, a többit viszont csomagolópapírba kötöttük be. Ez rendszerint kevésbé volt tartós, de legalább az első félévet ki lehetett húzni vele. (Utána meg lehetett újra beborítani őket valami másik papírral… :))

Eleinte anyu segített a borítók elkészítésében, később azonban már teljesen egyedül dolgoztam, és szerintem könyvet bekötni előbb megtanultam, mint ajándékot csomagolni (amit ugyebár még most is tanulok…). Úgyhogy ebben a bejegyzésben a könyvborító elkészítésének technikáját szeretném megmutatni.

Amire szükséged lesz:

 • könyv
 • csomagolópapír
 • olló
 • opcionális: ragasztó

  Kellékek könyvborító készítéséhez
  Kellékek könyvborító készítéséhez

Így készül a könyvborító:

 1. Vágj le egy megfelelő méretű csomagolópapírt.
 2. Igazítsd a csomagolópapír közepére a könyvedet.
 3. Hajtsd rá a csomagolópapírt a könyv előlapjára, a túllogó részt pedig hajtsd vissza a könyvön belül az előlapra. Igyekezz minél jobban leélezni a hajtást (1-2. kép).
 4. Ugyanezt ismételd meg a hátoldalon is (3. kép).
 5. A könyv tetején és az alján hajlítsd meg a csomagolópapírt a könyv szélének vonalában (4-5. kép).
 6. Egy kicsit tedd félre a könyvet, és a csomagolópapír alsó és felső oldalán (ahova a könyv teteje és alja kerül) a hajtás mentén hajtsd be a papírt (6-7. kép).
 7. Hajtsd be a papírt a két oldalon is (8-9. kép).
 8. Az így keletkezett két zsebbe kell belecsúsztatni a könyv elő- és hátlapját (10-12. kép).
 9. Készen is van a könyvborító!Könyvborító készítése

Tippek és trükkök

 1. Egy kis segítség a méretezéshez: akkora papírt vágj le, hogy kinyitva a könyv szélei körül kb. kétujjnyi papír legyen.

  Méretezés
  Így méretezd a csomagolópapírt
 2. Az elő- és hátlap zsebbe bújtatásakor előforduhat, hogy a csomagolópapír elkezd szétcsúszni, emiatt hiába élezted ugyan le a hajtásokat, nem lesz tökéletes a végeredmény. A szétcsúszást azonban egy apró trükkel ki lehet védeni: egy kis ragasztószalaggal erősítsd meg ezeket a részeket, így már nem kell bajlódnod a papír utólagos igazgatásával.
 3. Mint korábban már említettem, ez a csomagolási mód szép, de nem feltétlenül tartós. Van azonban egy megoldási javaslatom: készíts egy második réteg borítást is a könyvre átlátszó csomagolópapírból vagy celofánból!
  1. Amire azért figyelj: ha címkét (etikettet) szeretnél tenni a könyvre, azt érdemes a két réteg közé ragasztani.
  2. A dupla csomagolás nagy lehetőségeket rejt magában! Dekorálj bátran! 🙂
 4. Kombináld a csomagolást az adott tantárgy témájával!
 5. Bár a kivitelezés nem hagyományos, de ezt a könyvborító csomagolást ajándékozásnál is bevetheted… Ha szeretnél inspirációt látni erre, csak jelezd nekem Facebookon egy üzenetben!
Kész
A könyv bekötve

Remélem, tudtam segíteni ezzel a tutoriállal!

Jó csomagolást!
Üdv, Niki