Így készíts papírból szalagcsokrot (Kipróbáltam! 10.)

szalagcsokor papírból_pinterest

A szalagcsokor látványos dekoráció az ajándékokon, ezért mindenképpen ki szerettem volna én is próbálni, hogyan kell elkészíteni. Elsősorban szalagból. 😛 Na ez az, ami nem jött össze… Helyette azonban találtam egy papír verziót, úgyhogy most következzék az!

Az inspiráció

A YouTube bugyraiban könnyű elveszni. Ahogy az inspirációs bejegyzésemben is írtam, viszonylag sok ajándékcsomagolási tutoriált lehet találni, de nehéz kifogni a színvonalasakat, bár nyilván a többiből is lehet tanulni. Így voltam én ezzel a videóval is. A borítókép alapján a szalagcsokor nagyon látványosnak tűnt, de mikor elindítottam a felvételt, a zene miatt majdnem kikapcsoltam. Utólag azért nem bántam meg, hogy kitartottam és végignéztem, mert maga az útmutató teljesen érthető, követhető, és a végeredmény is olyan, amilyenek a kép ígéri. De azért lássuk a tapasztalatokat is!

Szalagcsokor papírból

Amire szükséged lesz
 • színes papír (én egy A/4-es méretű kartonnal dolgoztam)
 • ragasztó (nem volt folyékony ragasztóm, ezért kétoldalas ragasztószalaggal improvizáltam)
 • olló (a videóban hobbikést használtak)

  szalagcsokor papírból_kellékek
  Kellékek
Néhány megjegyzés, mielőtt elkezdenénk
 1. Bár az eredeti útmutató is teljesen érthető és követhető, én azért néhány apróbb módoítást végrehajtottam, mert szerintem így logikusabb az elkészítés menete.
 2. A módosításokra azért is szükség volt, mert kíváncsi voltam, hogy egyetlen lapból meg tudom-e oldani a masni elkészítését. Az eredeti videóban ugyanis szerintem két papírból dolgoztak a hölgyek, bár a kellékeket nem mutatták meg előre.
 3. Az alapanyagokat úgy módosítottam, hogy tudjak a saját készletemből dolgozni. Ezért dolgoztam kétoldalas ragasztóval, valamint a hobbikés helyett ollót használtam.
Így készül a szalagcsokor

 1. Vágj le egy szélesebb csíkot keresztbe a papírból.
 2. Hajtsd félbe a levágott csíkot, majd a hajtás mentén vágd ketté. Ebből készül majd a masni lelógó szára.
 3. Illeszd egymásra a két csíkot, majd az egyik végükből vágj ki egy háromszöget.
 4. A maradék papírt hosszában hajtsd félbe háromszor.
 5. A hajtások mentén vágd csíkokra a papírt, így kapsz 8 egyforma széles csíkot.
 6. Fogj össze 4 csíkot, és vágj le egy kis papírt a végükből úgy, hogy rövidebbek legyenek. Ha kész, egyelőre tedd félre a csíkokat és a levágott darabokat is.
 7. A hosszú csíkok egyikéből készíts masnit: ragasztd össze a csík két végét, majd az így kapott hurkot is ragaszd össze egy ponton.
 8. Készítsd el a szalagcsokor végeit, majd rögzítsd rá az első masnit.
 9. A maradék hosszú csíkokból is készíts masnit, és rétegezd őket egymásra.
 10. Ismételd meg az előző lépést a rövid csíkokkal is.
 11. A maradék papírcsíkok egyikéből készíts el a szalagcsokor közepét. Készen is vagy!

  szalagcsokor papírból_kész
  Kész!

Tapasztalatok

 1. Elkészítési idő: 15 perc
 2. Nehézségi fokozat: könnyű
 3. Alapanyagigény: kevés
 4. Költségigény: alacsony

Tippek

 1. Ahogy már említetem, én előre vettem a “szalag végeinek” elkészítését, mert szerintem egy masnit egyszerűbb rárögzíteni, mint a végén a már összeragasztott masnikat együtt.
 2. A hobbikés nem hülyeség a csíkok szétvágásához. Bár nekem is van, nem szerettem volna használni, mert szerintem nem alapfelszerelés egy háztartásban, másrészt nekem nincs se vágóalátétem, se megfelelő hosszűságú vonalzóm, mint az eredeti videóban. Ugyanakkor valószínűleg szebb éleket lehetne azzal vágni, mint ollóval, és valószínűleg gyorsabb is lenne. Szóval, ha van szikéd, használd!
 3. Én egy vékonyabb kartonpapírral dolgoztam, aminek van előnye és hátránya is. Pozitívum, hogy a masnik és hurkok kicsit jobban tartják magukat ilyen anyagból, mint sima fénymásolópapírból, negatívum azonban, hogy a ragasztó esetleg nehezebben fogja meg. (Nekem mondjuk szerencsém volt, a kétoldalas ragasztó remekül bevált…)
 4. A folyékony iskolai ragasztó jó szolgálatot tehet. Esetleg, ha van ragasztópisztolyod, vastagabb papírnál dolgozhatsz azzal is. (Én csak azért nem használtam a sajátomat, mert nem ért el a munkafelülethez a vezetéke… :P)

Összességében azt kell mondjam, ez egy jó útmutató volt, és nagyon örülök, hogy nem hagytam az előítéleteimet győzni és kipróbáltam! Persze  előbb-utóbb azért szalagból is meg fogok tanulni ilyen masnicsokrot készíteni, úgyhogy iratkozz fel a hírlevelemre, nehogy lemaradj róla! 🙂 Addig pedig jó lesz a tökéletes masni is.

Jó csomagolást!
Üdv, Niki