Tejjel festett csomagolópapír (Kipróbáltam! 11.)

tejjel festett csomagolópapír_Pinterest

A Pinterest bugyraiban könnyű elveszni, és mióta a blogot írom, egyre szívesebben kísérletezek, hogy megmutathassam Nektek, mi működik, és mi nem. Ebben a bejegyzésben például tejjel festett csomagolópapírt készítettem.

A kiindulási alap

Tejjel? Igen, jól olvastad, tejjel. És a kísérletért ezt a pint hibáztatom. A képek alapján nem is volt kérdés számomra, hogy kipróbálom, mert milyen menő dolog már ilyen barna mintájú csomagolópapírt készíteni, nem? Ráadásul szinte minden alapanyag fellelhető otthon is, mert tej többnyire van a hűtőben, a vasalás időnként elkerülhetetlen, meg azért ha ezt a blogot olvasod, csomagolópapír is akad…

A tejjel festett csomagolópapír története

Amire szükséged lesz:
 • tej
 • csomagolópapír
 • vasaló
 • ecset (opcionális)

  tejjel festett csomagolópapír_kellékek
  Kellékek
Elkészítési utasítások:

Az eredeti pin alatt csupán annyi olvasható, hogy fesd meg tejjel a mintát, hagyd száradni 30 percig, majd vasalóval vasald ki. Ez nem sok, ezen kívül csak a képekre támaszkodhattam, mint útmutató.

(Előre is elnézést kérek, ha a képek sorrendje kicsit zavaros, mivel a végső útmutatót több sorozatból vágtam össze. Ja, és elfelejtettem a végső csomagolópapírt lefotózni… :()

Az első kísérlet:

Mint a címből is kiderül, kivételesen nem vágtam bele egyből a közepébe a dolgoknak, hanem csináltam egy próbát. Őszintén megvallva, sajnáltam volna a nehezen beszerzett fehér csomagolópapíromat egyből elpocsékolni, így gondoltam, tesztelek. És milyen jól tettem! Ugyanis az első próbálkozásom csúfos kudarcba fulladt. Felfestettem a TESZT szót mind a fehér, mind a barna papírra, kivártam az utasítás szerinti 30 pecet, aztán mikor bemelegedett a vasaló, nekiestem a papírnak, és… És semmi! A fehér papíron még csak-csak történt egy pici barnulás, de a natúron egyszerűen semmi. Úgyhogy újra próbálkoztam, ezúttal már csak fehér papíron.

tejjel festett csomagolópapír_első
Az első kísérlet
A második próba:

Itt már több festékkel, akarom mondani tejjel dolgoztam, a vasalóra visszakapcsoltam a gőzölés funkciót, és betettem egy füzetet a papír alá, hogy jobban megtámassza a papírt, hátha… Viszont nem vártam ki a 30 percet, ami – erre hamar rájöttem – hiba volt. Már amikor elkezdtem vasalni a papírt, rájöttem, hogy a gőzre nem lesz szükség, ellenben a tej, ami nem száradt meg, szanaszét futott a papíron. Mivel a kívánt barnaság ismét nem akart előjönni, felvettem maximális erősségre a vasalót, és így már sikerült némi barnulást elérnem a papíron.

tejjel festett csomagolópapír_második
A második próba
A harmadik próbálkozás:

Az első két tesztből okulva most már viszonylag rutinosan álltam neki próbálni. Megfestettem a TESZT feliratot, hagytam 30 percig száradni, aztán legmagasabb hőfokon kivasaltam. És győztem! Előjött a felirat! 🙂

tejjel festett csomagolópapír_harmadik
A harmadik próbálkozás
tejjel festett csomagolópapír_3 teszt együtt
A három próbálkozás együtt
A siker receptje:
 1. Vágj le egy megfelelő méretű csomagolópapírt.
 2. Fesd rá tejjel a kívánt mintát.
 3. Hagyd megszáradni a tejet a papíron (kb. 30 perc, ha gyorsítani akarod a folyamtot, a nagyon nedves részeken egy papírtörlővel felitathatod a tejet).
 4. Állítsd a legmagasabb hőfokra a vasalódat, kapcsold le a gőzölés funkciót, és vasald át vele a papírt.
 5. A kész papírral csomagold be az ajándékot.

  tejjel festett csomagolópapír_tutorial
  Így készült a tejjel festett csomagolópapír

Tapasztalatok

 1. Elkészítési idő: 45 perc (a száradási időt is beleszámítva)
 2. Nehézségi fokozat: közepes
 3. Alapanyagigény: kevés
 4. Költségigény: alacsony

Tippek

 1. Csinálj próbát! Mielőtt belekezdenél a teljes papírba, csinálj próbát. Amint láthatod, nekem 3 alkalom kellett hozz, hogy érdemi eredményt produkáljak.
 2. Használj alátétet a vasalásnál. Az egyenletes felület sokat dob majd a végeredményen.
 3. Ne kapkodd el a vasalást. A minták annál erősebbek lesznek, minél ügyesebben ki tudod őket vasalni.
 4. Több tej = erősebb minták. Ha “vizesebben” használod a tejet, erőteljesebb mintát tudsz készíteni, sötétebbek lesznek a barna színek.
 5. Ne félj új dolgokat kipróbálni! Nem kell bonyolult minta, bár ha kedvet érzel hozzá, ne fogd vissza magad. 🙂

(Az ajándékkísérő elkészítésének útmutatóját itt olvashatod.)

Összességében azt kell mondjam, hogy egészen élveztem a folyamatot, amíg ezt a bejegyzést készítettem. Bár az első két próbálkozás után erősen úgy voltam vele, hogy ha a harmadik se sikerül, feladom, és bevallom kudarcom, de örülök, hogy végül mégis tudtam alkotni egy használható csomagolópapírt, és végül is jó móka volt. 🙂 Azt javaslom tehát, hogy bátran vágj bele Te is, és készítsd el a saját tejjel festett csomagolópapírodat!

Jó csomagolást!
Üdv, Niki