Így csomagolj ajándékot gyerekekkel

ajándékcsomagolás gyerekekkel_Pinterest

Ha itt vagy, és a bejegyzéseimet olvasod, valószínűleg Te is úgy gondolod, hogy az ajándékcsomagolásra érdemes időt szánni. Márpedig, ha ez így van, akkor lenne egy kérésem: tanítsd meg erre a gyerekeidet is!

Miért vond be a gyerekedet is az ajándékok csomagolásába?

Korábban már elmeséltem, hogy számomra miért és mennyire meghatározó az ajándékcsomagolás, éppen ezért természetes számomra, hogy a lányomat is meg fogom tanítani legalább az ajándékcsomagolás alapjaira. De ezeken kívül számos érvem van még, hogy milyen előnyei származnak egy gyereknek abból, ha veled együtt csomagolhatja be valakinek az ajándékát:

 • Közös program. Az együtt töltött, minőségi idő fontosságáról számtalan helyen lehet hallani, olvasni, ami azonban egyáltalán nem csak közös játék lehet. Egy ajándék becsomagolása az esetek nagy részében csupán öt-tíz perc, de a mindennapos rohanásban ez a csöppnyi idő is sokat számíthat. Ráadásul a sok kicsi sokra megy. Az együtt elvégzett feladat pedig közös élményt is ad, ami erősíti a kapcsolatotokat.
 • Tanulás. Nem vagyok szakember, de mint magánszemély, úgy gondolom, hogy az ajándékcsomagolás számos tanulási lehetőséget rejt magában. Lehetőséget ad a gyerekeknek akár a kézügyességük fejlesztésére (csomagolópapír levágása, szalag levágása, masni készítése stb.), akár a térbeli elhelyézés (hogyan fér bele az ajándék a dobozba), akár a problémamegoldás (mekkora papír, szalag stb. kell) gyakorlására.
 • Sikerélmény. Egy ajándék becsomagolása nem tűnik nagy dolognak, de egy gyereknek ez éppúgy sikerélményt adhat, akár egy ház felépítése építőkockákból.
 • Az ajándékozás öröme. Adni jó, ez nem vitás. És a gyerekek legkönnyebben az idejüket és a két kezük munkáját tudják egy ajándékba beleadni. Ugyanakkor ez semmivel sem ér kevesebbet, mint maga az ajándék, sőt!

Ez a lista nem teljes, de gondolatébresztőnek talán megteszi. (Szinte biztos vagyok benne, hogy olvasás közben Neked is eszedbe jutott még egy-két dolog, amit hozzá lehetne adni a felsoroláshoz!)

A továbbiakban arra szeretnék ötleteket adni, hogy hogyan fogj hozzá, és mire figyelj, ha gyerekekkel együtt csomagolod az ajándékot.

Mikortól lehet a gyerekeket bevonni az ajándékcsomagolásba?

(Figyelem! Egyéni vélemény következik!)

Szerintem minél hamarabb, annál jobb. Amint egy gyerek elkezd érdeklődni a család mindennapi élete iránt, az ajándékcsomagolásba is be lehet vonni. Persze nem valószínű, hogy másfél évesen felfogja majd, hogy milyen öröm lesz a nagyinak a tenyérlenyomatos papírból kicsomagolni az ajándék albumot, de ettől az élmény maga nem lesz kevesebb: az alkotás öröme után megtapasztalhatja az ajándékozott örömét is, és én úgy gondolom, hogy ezeket az érzéseket már egészen kicsi korban is megértik a gyerekek.

Néhány hasznos tipp

 • Szánj rá időt! Főképp, ha kisebb gyerekekkel dolgozol együtt, duplázd meg az ajándék becsomagolására eltervezett időt. A gyerekek többnyire lelkes segítők, de nem feltétlenül a Te sebességeddel dolgoznak. Ez persze nem baj, hidd el, az élmény kárpótolni fog azért a plusz tíz percért. 🙂
 • Türelem! Lásd az előbbi pontot. Ne a gyorsaság legyen a cél, hanem hogy jól érezzétek magatokat.
 • Engedd el a tökéletességet! Tartsd szem előtt a célt: az ajándék legyen becsomagova. Ha ferde a ragasztás, ha csálé a masni, ha meggyűrődik a csomagolópapír, attól még nem fog kevesebbet érni a szándék, amivel ajándékoztok.
 • Kreativitás! Hagyd kibontakozi a gyereket is a csomagolás során. Mozdulj ki a konfortzónádból, és kérd ki a véleményét, milyen színű szalaggal kössétek át a csomagot. Hallgasd meg az ötleteit, még ha elsőre szokatlannak tűnnek is. Még az is lehet, hogy ami elsőre meglepőnek hangzik, a valóságban jól fog mutatni.

Ötletek, hogy milyen csomagolásokat készíthetsz együtt gyerekekkel

 1. Alapcsomagolások: doboz, könyv, ajándékzacskó. Itt éppúgy segédkezhet a vágásban, ragasztásban, a hajtogatásban, mint pl. a díszítés vagy a színek kiválasztásában.
 2. Szezonálisan díszített csomagok: válogassatok együtt virágot, leveleket vagy bogyókat a csomagokra!
 3. Nyomdázás: nyomdázzatok együtt csomagolópapírt vagy ajándékkísérőt.
 4. Kreatív csomagolások: rajzolni, festeni, vágni vagy ragasztani kell? Egy gyereknek ez nem jelent problémát.

Ha ezen kívül is szeretnél még ötleteket, ajánlom figyelmedbe ezt a Pinterest táblát!

Végezetül pedig hadd mutassak egy saját példát: ilyen lelkesen rajzolta a mintákat a csomagolópapírra az én kétéves lánykém az édesapja születésnapjára. (Igen, megtartottuk a papírt… ;))

ajándékcsomagolás gyerekekkel
Így készül az egyedi csomagolópapír! 🙂

Jó csomagolást!
Üdv, Niki