Szezonális díszítés – gombamintás csomagolópapír

szezonális díszítés_gombamintás csomagolás_pinterest

Olyan boldog vagyok, hogy egy ilyen októberes világon élhetek!

(L. M. Montgomery: Anne otthonra talál)

Az egyik kedvenc idézetem az egyik kedvenc könyvemből. 🙂 Szeptember, október, november = ősz! És mivel a kedvenc évaszakom az ősz, kérlek, nézzétek el nekem, hogy a szezonális díszítések legtöbbje ehhez az évaszakhoz kapcsolódik. 🙂 Ma ismét ilyesmivel készültem, és mivel bogyókról már volt korábban szó, ezért most a gombákra esett a választásom.

A gombamintás csomagolópapír története

Amikor kitaláltam a mai bejegyzés témáját, csak annyi elképzelésem volt, hogy valami gombásat fogok alkotni, de hogy miből és hogyan, arról csak nagyon nagy vonalakban létezett kép a fejemben. Aztán elmentem anyagbeszerző körútra, és belebotlottam egy sablonba, ami meghozta az ihletet. Innen aztán egyenes út vezetett a megvalósításig, amit az alábbi videóban Ti is megnézhettek.

Így készül a gombamintás csomagolópapír

Amire szükséged lesz
 • csomagolópapír
 • papír, amiből a gombaformá(ka)t fogod kivágni
 • ceruza/toll
 • olló (esetleg hobbikés is)
 • festék
 • ecset (én szivacsecsetet használtam, viszont nem tudom, valóban így hívják-e, szóval ha Te tudod, mi a pontos neve, kérlek, írd meg a kommentek közé, és javítom!)
001_gombamintás csomagolás kellékek
Kellékek
Az elkészítés lépései

 1. Rajzold meg a gombaformá(ka)t a papírra…
 2. … majd vágd ki őket.
 3. Ez egy opcionális lépés: ha szükséges, jelöld meg, mekkora területen dolgozhatsz,.
 4. Helyezd el a sablonodat a papíron. (Én washi tape-pel rögzítettem, mert így egyszerűbb volt vele dolgoznom.)
 5. Fesd ki a gombát.
 6. Távolítsd el a sablon a papírról.
 7. Ismételd meg a 4 – 6. épéseket annyiszor, ahányszor szükséges.
 8. Hagyd megszáradni a mintákat. Ha ez megvan, már csomagolhatod is az ajándékot a csomagolópapírba.

(Egy kis érdekesség a videóról: itt-ott látható benne a lányom keze, illetve a plüssbáránya, mert végig, amíg filmeztem, körülöttem tevékenykedett… 🙂 Szóval a korábbi bejegyzés margójára: vond be a gyerekeidet is az ajándékcsomagolásba, élvezni fogják!)

Tippek és tapasztalatok

 1. Én három különböző sablont készítettem, de ez Téged ne befolyásoljon: készíthetsz kevesebbet vagy többet is természetesen.
 2. A mintákat nem kell egy helyre korlátoznod, mint ahogy én csináltam, akár az egész csomagolópapíron elhelyezheted őket, szabályosan vagy random módon is.
 3. Bár kartonpapírral dolgoztam, a festés során így is eléggé eláztak a minták, így csak egyszer tudtam használni mindegyiket. Ezt javaslom, vedd figyelembe, ha nagyobb felületen akarsz dolgozni.
 4. A szivacsecset tökéletesen bevált nekem, de mivel ez volt az első alkalom, hogy ilyennel dolgoztam, néhány dologra csak a használat közben jöttem rá:
  1. Kevés víz is elég, sőt néha még az is sok (a második gombamintánál látszik is, hogy eléggé elmosódott)
  2. Ha színt váltasz, és kimosod előtte az ecsetet (mert miért ne tennéd?), akkor nagyon alaposan nyomkodd ki belőle a vizet, és lehetőleg itasd fel a maradékot is valamivel.
  3. Az előbbi két pontból következik, hogy készíts a kezed ügyébe nedvszívó anyagot. Hasznos lehet.
  4. Ilyen ecsettel dolgozni egyébként egyszerű és élvezetes, és gyerekek kezébe is bátran adható.
 5. A sablont nem muszáj rögzíteni, de hasznos lehet. Arra azért figyelj, hogy ha valamiféle ragasztás mellett döntesz, akkor azzal óvatosan bánj, mert nekem még ez a gyenge dekortapasz is felszedte a csomagolópapír felületét.
 6. A videóban is látszik, hogy a sablonok rétegzése járható út, és szerintem ez rengeteg lehetőséget rejt magában.
 7. Nem csak úgy használhatod a sablont, ahogy én. A kivágott gombákat is körülfestheted. A hatás más lesz, de semmivel sem rosszabb, mint az én módszeremnél. 🙂
 8. Variáld a színeket kedved szerint: ha úgy tetszik, használj csak egyet, de ha ahhoz van kedved, vess be többet is.
 9. Ha több színt használsz ugyanazon a gombamintán, érdemes lehet kontrasztos párosokkal kísérletezni (még akkor is, ha szerintem nekem a legjobban a kék-fehér gomba sikerült…).
 10. Természetesen, a bemutatott módszer egyéb módokon is alkalmazható. Mit szólsz pl. a gombamintás ajándékkísérő ötletéhez?

Nos, remélem kedvet kaptál az alkotáshoz, és tudtalak kicsit inspirálni. 🙂

Jó csomagolást!
Üdv, Niki