Így készíts tökhímzéses ajándékkísérőt

 

tökhímzéses ajándékkísérő_PinterestAkár részt veszel a Halloween-őrületben, akár nem, ha szereted az őszt és annak velejáróit, ezt a bejegyzést mentsd el magadnak, ugyanis tökhímzéses ajándékkísérővel készültem, és ezt Neked is ki kell próbálnod!

Néhány sor a miértekről

Még nem meséltem korábban, de szeretek hímezni. Nem vagyok egy gyakorlott hímzőtálentum, de szeretem csinálni, mert megnyugtat és kikapcsol. És most, hogy bejöttek az esős napok, és rövidülnek a nappalok, ismét kedvet kaptam az elmélyültebb alkotáshoz. Ráadásul szerettem volna valami különlegeset készíteni Nektek, így esett a választásom a hímzett ajándékkísérőre. A tökmintát pedig egy Facebook csoportban láttam (ha esetleg még nem találkoztál a Bullet Journal kifejezéssel, javaslom, nézd meg ezt az oldalt), és annyira megtetszett, hogy szerettem volna a saját verziómat megcsinálni belőle.

Így esett, hogy az ötletek összeolvadásából elkészült a tökhímzéses ajándékkísérő…

Így készítsd el a saját tökhímzéses ajándékkísérődet

Amire szükséged lesz
 • papír ajándékkísérő alap
 • ceruza, radír
 • olló
 • hímzőfonál
001_tökhímzéses ajándékkísérő_kellékek
Kellékek
Az elkészítés folyamata

Az ajándékkísérő

Őszinte leszek, megpróbáltam kihímezni a szép barna, előregyártott ajánékkísérőmet, de csúfos kudarcot vallottam, mert az a karton túl vastag volt, ezért inkább készítettem egy saját ajándékkísérőt egy árnyalattal vékonyabb lapból.

002_tökhímzéses ajándékkísérő_ajándékkísérő elkészítése
Az ajándékkísérő elkészítése

A tökminta megrajzolása

A tökminta legnehezebb része számomra a levél megrajzolása volt, a többi kevésbé bonyolult:

 1. Kezd a “tökszeletek” megrajzolásával.
 2. Rajzold meg a szárat.
 3. Rajzold meg a levelet (opcionális).

  003_tökhímzéses ajándékkísérő_minta megrajzolása
  Rajzold meg a tökmintát!

A hímzés előkészítése

Ez a lépés egyáltalán nem szükséges, de nekem nagy segítség volt, hogy a hímzés előtt “kiszúrtam” a tök körvonalát. Ha Te is szeretnéd így megalapozni a munkádat, azt javaslom, viszonylag nagy távolságokban szúrd át a papírt, inkább csak úgy, hogy nagyjából kirajzolódjon a minta. Később, a hímzés során valósznűleg sűrűbb lyukasztásra lesz szükséged, de azt lehet pótolni (visszacsinálni viszont már nem ;)).

004_tökhímzéses ajándékkísérő_lyukasztás
Lyuggasd ki a tökmintát.

A hímzés

 1. Döntsd el, hogy az ajándékkísérőnek a rajzolt fele legyen a hímzés színe (vagyis ezt akarod majd mutodatni) vagy a visszája (ahova a kevésbé dekoratív dolgok, pl. a csomók kerülnek). Ha ez megvan, ennek megfelelően indítsd majd el a hímzést az ajándékkísérő visszájáról. (Én a rajzolt oldalt jelöltem ki az ajándékkísérő visszájának, a képek is ezt az állapotot tükrözik.)
 2. Kezd el a tök egy szeletét kihímezni. Ha kilyuggattad előre a lapot, nyugodtan készíts köztes lyukakat is, ha úgy érzed, anélkül túl ritkás lenne a minta.
 3. Ha kész vagy, folytasd a következő szelettel, és így tovább.
 4. Hímezd ki a tök szárát…
 5. … majd a levelét is.

  004_tökhímzéses ajándékkísérő_hímzés
  A hímzés fázisai

Tippek és tapasztalatok

 1. Nem kell tökéletesnek lennie! Az én ajándékkísérőm se vetekszik a matyó mintákkal, de a végeredményben felismerhető a tök, és szerintem ez elég.
 2. Ha van kéznél nagyobb fejű hímzőtűd, azzal dolgozz, mert a kisebb lyukú tűfokon nem fog keresztülférni a hímzőfonál. Ha még így is vastagnak tűnik a fonál, nyugdtan szedd szét szálaira (én két szálat hagytam egyben).

  004_tökhímzéses ajándékkísérő_hímzőfonál
  A hímzőfonalat egyszerű szétszedni kisebb szálakra.
 3. A hímzés során nagy eséllyel többször kell majd fonalat váltanod. Egy apró trükk segíthet, hogy a fonal lezárásánál minél közelebb kerüljön a csomó a papírhoz: miközben készíted a csomót, a tű hegyét helyezd a hurokba, és miközben szűkíted a csomót, szorítsd le vele a hurkot a papírhoz, így a csomót pont a tű hegyénél tudod megkötni. (Érdekesség: tudtad, hogy hímzésnél egyébként nem kötnek csomót a fonálra, hanem csak ügyesen leszorítják a fonál végét a hímzéssel?)

  007_tökhímzéses ajándékkísérő_csomó
  Trükk a csomózáshoz.
 4. Szánj rá időt! Ez egy viszonylag kicsi minta, de azért bőven el lehet vele szöszmötölni (nekem nagyjából egy óra alatt készült el, de mivel fotóztam a folyamatot közben, így nem vagyok teljesen biztos benne). A jó hír viszont az, hogy nem kell “egy fenékkel” megcsinálni, megszakíthatod a folyamatot, aztán amikor újra tudsz vele foglalkozni, csak “felveszed a fonalat”… (Bocsi a kínrímért, de nem tudtam kihagyni! :D)
 5. Természetesen készíthetsz másik mintát is, ez a sok őszi cicoma az én személyes zakkanatom.
 6. Mielőtt élesben belekezdesz, tesztelj! Érdemes kipróbálni például, hogy át tudod-e szúrni a tűt a papíron (saját tapasztalat!), vagy ha van maradékod abból a paprból, amiből az ajándékkísérő készül, egy pár próbaöltést csinálni, hogy ráérezz a ritmusra.
 7. Ugyanazon a lyukon többször is átvezetheted a fonalat. Számomra ez megadta a tökfelület folytonosságának az illúzióját. Érdemes lehet Neked is kipróbálni.
 8. Nem feltétlenül kell a hagyományos színekhez ragaszkodnod, a narancssárga-zöld kombinációt lecserélheted bármilyen egyéb, tetszs szerinti színre.
 9. Ha nem sikerül elsőre, akkor se keseredj el, próbáld inkább élvezni a folyamatot! (A hírlevél olvasóknak mutatok majd példát a bénázásaimra, szóval ha érdekel, a bejegyzés alján feliratkozhatsz.)

Igen, tudom, ez a technika egyáltalán nem a gyorsabbak közül való, de nem is kell minidg kapkodni. Éppen ezért lesz ez különlegesség! 🙂

Jó csomagolást!
Üdv, Niki