Útmutató washi tape pöttyök készítéséhez

washi tape pöttyök_pinterest

A washi tape (magyarul dekortapasznak szokták fordítani) olyan szintű népszerűségnek örvend kreatív körökben, hogy éppen ideje volt egy külön bejegyzést szentelnem neki itt a blogon. Természetesen nem is én lennék, ha nem pöttyökkel kísérleteznék egyből.

És megszületett az ötlet…

Napi szinten válogatok képeket ajándékcsomagolásokról a Pinteresten, nem egyszer belefutottam már washi tape pöttyökkel díszített ajándékkísérőkbe, csomagokba és egyéb csodákba. Mivel nagy rajongója vagyok a pöttyöknek (bizonyítékok itt és itt), valamint néhány (khm… 9…) gyönyörű, csillogó dekortapaszom is van a fiókban használaton kívül, ezért szerettem volna én is alkotni valami hasonlót. Gondoltam, gyorsan összedobok egy szemkápráztató csomagolást, lefotózom Nektek, és Ti majd tömegével külditek nekem a képeket, hogy “De szuper, én is megcsináltam!”… Nos, remélem, az álmomnak legalább a második fele így valósul meg, ahogy elkpzeltem. 😉

Csináljunk egy próbát, biztos, ami biztos

Volt egy elképzelés a fejemben, hogy hogyan lehetne egyszerűen kivitelezni a washi tape pöttyök elkészítését, de mióta blogolok, óvatos duhaj lettem, és egyre gyakrabban fordul elő, hogy tesztelem az ötleteimet.

Előkészítettem a kellékeket, összeállítottam az elképzelésem szerint a dolgokat, és… persze, hogy nem jött össze. Sebaj, módosítottam, újabb próba. Újabb bukta. A végére, azt hiszem, négy próbaverzió gyűlt össze, mire rájöttem, hogyan is kéne csinálni rendesen.

(A vicc az, hogy eszembe se jutott, hogy utánanézzek az elkészítésnek valahol az interneten, csak mikor már kifejlesztettem a saját technikámat. Így viszont legalább Ti profitálhattok a tapasztalataimból!)

Washi tape pöttyökkel díszített csomag

Amire szükséged lesz
 • becsomagolt ajándék
 • washi tape
 • celofán vagy celofánszerű anyag
 • toll
 • olló

  001_washi tape pöttyök_kellékek
  Kellékek
Így készülnek a washi tape pöttyök

(Ha szabályos mintát szeretnél készíteni, érdemes halványan megjelölni a csomagoláson, hogy hova kerüljenek a pöttyök. Nem mellesleg így azt is ki tudod találni, hány pöttyre lesz szükséged.)

002_washi tape pöttyök_minta
A minta kijelölése.
 1. Vágj le egy megfelelő méretű celofándarabot.
 2. Rajzold meg rá a szükséges mennyiségű pöttyöt.
 3. A pöttyök fölé ragassz washi tapet.
 4. Vágd ki a pöttyöket.

  003_washi tape pöttyök_rajz és vágás
  A pöttyök elkészítése
 5. Szedd le a washi tape pöttyöket a celofánról, és ragaszd a becsomagolt ajándékra.

  004_washi tape pöttyök_ragasztás
  A pöttyök felragasztása.
005_washi tape pöttyök_kész csomag
Kész!

Ami nálam nem működött

006_washi tape pöttyök_rontott
Csak egy próba…
 1. Az eredeti tervem az volt, hogy formalyukasztóval készítem el a pöttyöket. Sajnos hamar rájöttem, hogy a formalyukasztó és a celofán nem barátok: sehogyan sem tudtam szép köröket kivágni.
 2. Kipróbáltam azt is, hogy papírra ragasztottam a washi tapet, és úgy lyukasztottam formylyukasztóval. Ez már működött, csak épp a papírról nem tudtam leszedni a dekortapaszt anélkül, hogy fel ne szedte volna a papír felületét. Ez persze lehet az én dekortapasztom hibája… Egy próbát megért.
 3. Miután már elkészültem mindennel, és végre eszembe jutott, hogy tulajdonképpen utána is nézhetek az interneten, mások hogyan csinálják, végeztem egy gyors kutatást, és ebben az útmutatóban a dekortapaszt zsírpapírra ragasztották. Persze azonnal ki is próbáltam, de sajnos a formalyukasztóm a sütőpapírt is szagatta, nem tudta rendesen elvágni. Ami egyébként nagy kár, mert a washi tape pöttyök gyönyörűen lejöttek róla. Én pedig most már erősen gyanakszom, hogy nem a papírokkal, hanem az én formalyukasztómmal van a gond…

  007_washi tape pöttyök_sütőpapír
  Kísérlet a sütőpapírral
 4. Kipróbáltam a kisebb méretű körök elkészítését is, de borzasztó nehéz volt lszedni őket az alapként használt papírról/celofánról. A két csíkból összeállított pöttyöknek pedig éppen ez a nagy előnye: a dekortapaszok találkozásánál meghajtva a papírt a pöttyök könnyedén lejönnek.

Remélem, hasznos volt ez a kis útmutató. És ha washi tape pöttyök gyártására adod a fejed, kérlek, oszd meg velem a saját tapasztalataidat!

Jó csomagolást!
Üdv, Niki