Csomagolás ajándékzacskóba mesterfokon

csomagolás ajándékzacskóba mesterfokon_Pinterest (ajándékzacskó)

Korábbi bejegyzéseimben már említettem, hogy nem vagyok az ajándékzacskók híve. Most mégis egy ilyen bejegyzéssel készültem.

Mi a bajom az ajándékzacskóval?

Igazából semmi. Tulajdonképpen nem az ajándékzacskóval van problémám, hanem a mögötte álló szemlélettel: amikor valaki arra sem veszi a fáradságot, hogy öt percet rászánjon az ajándék becsomagolására. Amikor az ajándékzacskó a nemtörődömség jelévé válik, azt nem szeretem… Szerintem az ajándéknak az odafigyelésről kéne szólnia, és az ajándékzacskó gyakori használata éppen ennek az ellenkezőjére utal a szememben.

Ugyanakkor elismerem, hogy az ajándékzacskó is lehet ötletes, és megvan a létjogosultsága a csomagolási technikák között. Éppen ezért született meg a mai bejegyzés. 🙂

A megfelelő ajándékzacskó kiválasztása

Bizony, ha valóban odafigyelsz az ajándékozottra, szerintem az ajándékzacskó kiválasztására is rászánod az időt. Íme néhány szempont, amit érdemes megfontolnod:

  1. Az alkalom. Milyen alkalomra ajándékozol? Egy névnapi aprósághoz aligha illik a “Boldog születésnapot!” felirat.
  2. Az ajándékozott személye. Kinek ajándékozol? Egy férfinak szóló ajándék mellett többnyire elég furcsán mutat a pink rózsákkal díszített ajándékzacskó, és egy igazán csajos jellemű kislány is jobban örül valószínűleg az unikornisoknak, mint a kisautóknak.
  3. Méret. Mekkora az ajándék, amit az ajándékzacskóba teszel majd? Ha egy pici ajándékhoz túl nagy zacskót választasz, el fog veszni benne, ellenkező esetben viszont nem fog beférni… 😉

Tisztában vagyok azonban azzal is, hogy nem életszerű, hogy egy-egy ajándékhoz egyesével keresgélje az ember az ajándékzacskókat. Ehelyett inkább az jellemző, hogy bevásárolunk egyszerre egy adagot, hogy legyen, amikor kell, aztán slussz. Éppen ezért nézzünk néhány praktikus és gyakorlatias szempontot, hogy ha egyszerre több zacskót veszel, hogyan érdemes vásárolnod.

  1. Javaslom, részesítsd előnyben a semleges vagy egyszínű zacskókat. Ezek többféle alkalomra is jók lehetnek.
  2. Vásárolj többféle méretet is. Kisebbet, nagyobbat, hogy legyen választék, amikor szükséged van rá.
  3. Gondolj azokra az alkalmakra, amikor bevetnéd az ajándékzacskót. Ha csak karácsonykor szeretnéd megspórolni az ajándékcsomagolást, felesleges születésnapi mintásakat vásárolnod. Ha csak a névnapi csokikat rakod zacskóba, a kisebb méretű, virágos mintás darabok jól jöhetnek.
  4. Szerezz be néhány adag selyempapírt. Hogy ez mihez kell, akkor még szót ejtek később.

Egyszerű módszerek a profi kinézetű, egyedi ajándékzacskókhoz

001_csomagolás ajándékzacskóba mesterfokon_sima
Alapverzió
Selyempapír

A selyempapír ideális kitöltőanyag nem csak dobozokba, de ajándékacskókba is. Kicsit gyűrd össze, hogy szebb textúrát adj neki, majd rendezd el kedved szerint az ajándék mellé.

002_csomagolás ajándékzacskóba mesterfokon_selyempapír
Tegyél a zacskóba az ajándék mellé selyempapírt.
Szalagok

Ha nincs rögzítve a zacskó füle, kicserélheted más színű szalagra.

003_csomagolás ajándékzacskóba mesterfokon_szalagcsere
Kicseréltem az ajándékzacskó füléül szolgáló szalagot.

Ha rögzítve van, akkor pedig körbefonhatod szalaggal a fület.

Kiegészítők a csomagba

Ha összeállítottad a csomagot, de valahogy mégis kevésnek érzed az összhatást, megpróbálhatsz kísérletezni kiegészítőkkel is, például náhány szál virággal, lufival vagy egyéb szezonális kiegészítővel.

004_csomagolás ajándékzacskóba mesterfokon_kiegészítővel
Papírvirággal díszítve

Példák ötletes ajándékzacskókra

Íme még néhány ötlet, hogyan lesz az unalmasból izgalmas.

Születésnapra bevethetsz gyertyákat vagy lufikat.

Gyerekeknek jöhetnek a valós vagy mesebeli állatok

Karácsonyra pedig kipróbálhatod ezt.

 

Végezetül pedig szeretnélek emlékeztetni, hogy ha szeretnéd kihasználni az ajándékzacskó adta előnyöket, de nem találod a megfelelő darabot, még mindig készíthetsz egy sajátot csomagolópapírból.

Jó csomagolást!
Üdv, Niki