Papír ajándékkosár házilag (Kipróbáltam! 14.)

papír ajándékkosár házilag_Pinterest

A nagy locsolóvárós, tojásfestős hangulatból én idén is kimaradok, de belefutottam egy pompás videóba, amiben papírzacskóból készítenek kis ajándékkosarat házilag mindenféle húsvéti csokifinomsághoz, és gondoltam kipróbálom, mennyire egyszerű megcsinálni. Ha kíváncsi vagy a tapasztalataimra, akkor olvass tovább!

Az ötletadó videó

Már többször is megosztottam korábban a Sostrene Grene videóit, és most is náluk bukkantam egy ígéretesnek tűnő tutoriálra. (A Sostrene Grene egy dán lakberendezési bolt, kicsit az IKEÁ-ra hasonlít, mivel nem csak bútorokat, de mindenféle egyéb szépségeket is lehet náluk kapni.) Nem tűnt túl bonyolultnak, ami nálam mindig pluszpont, ezért hamar be is szereztem az alapanyagokat, hogy ki tudjam próbálni, hogyan kell ajándékkosarat házilag elkészíteni. Egy papírzacskóból!

Papír ajándékkosár házilag

Amire szükséged lesz
 • papírzacskó
 • olló
 • folyékony/stiftes ragasztó
 • vonalzó, ceruza (ezeket én nem használtam, de az eredeti útmutató szerint kell)
 • ragasztószalag (szintén az eredeti útmutató része)

  001_papír ajándékkosár házilag_kellékek
  Kellékek
Így készül az ajándékkosár házilag egy papírzacskóból
Az elkészítés lépései a videó alapján:
 1. Oszd fel a papírzacskót 8 egyenlő részre.
 2. Vágd fel az osztások mentén csíkokra.
 3. A kosár vázához fektess le 4 csíkot egymás mellé, majd újabb 4 csíkot fonj át rajtuk keresztben. (A továbbiakban ezeket a csíkokat vázcsíkoknak fogom hívni.)
 4. A kosár oldalának elkészítséhez ragassz egy papírcsíkot (továbbiakban: oldalcsík) valamelyik belső vázcsíkhoz, és kezd el átfonni a vázcsíkokon. Ha körbeértél, ismét ragaszd hozzá a vázcsíkhoz.
 5. Ismételd az oldalcsíkok fonását még kétszer. (Így a kosár oldala 3 csíknyi magas lesz.)
 6. A vázcsíkokból vágd le a felesleget. Kb. egy csíknyi szélességű darabot hagyj csak meg.
 7. A megmaradt vázcsíkokat hajtsd be, és ragaszd be őket a kosár belsejébe.
 8. Egy papírcsíkból készítsd el a kosár fülét úgy, hogy a csík két végt beragasztod a kosárba.
Ahogy én készítettem:

(Megjegyzés: a képeken látható kosár a második verzió. A fotózás előtt készítettem egy próbadarabot, a lehető legpontosabban követve a videóban bemutatott lépéseket. Így a fotózásnál már hasznosítani tudtam az ott megszerzett tudást, és az elkészítési útmutatót ezek alapján módosítottam.)

 1. Felosztottam a papírzacskót négy egyenlő részre. Ehhez nem vonalzót használtam, hanem kétszer félbehajtottam a zacskót hosszában. (1 – 4. kép)
 2. Óvatosan szétvágtam a papírzacskót. Az így kapott csíkokat kettészedtem a zacskó aljánál. (A zacskó alja ragasztással volt megoldva, viszonylag könnyen szét lehetett szedni.) (5. kép)
 3. A csíkokat egyesével félbehajtottam és szétvágtam. (6 – 8. kép)

  002_papír ajándékkosár házilag_vágás
  A paprzacskóból papírcsíkok lesznek.
 4. Az eredeti útmutató szerint összeállítottam a kosár vázát. A csíkokat folyékony ragasztóval rögzítettem egymáshoz, hogy az oldalcsíkok a  fonásánál ne csússzanak szét. (1 – 3. kép)
 5. Meghajlítottam a vázcsíkokat, hogy az oldalcsíkok fonásánál könyebb legyen a dolgom. (4. kép)

  003_papír ajándékkosár házilag_váz
  A váz összeállítása.
 6. Egy belső vázcsíkhoz rögzítettem az első oldalcsíkot, és elkezdtem a fonást. Amikor oldalváltáshoz érkeztem, meghajlítottam az oldalcsíkot, így nekem könnyebb volt haladni.
 7. Ahogy haladtam a fonással, oldalváltásnál hozzáragasztottam az oldalcsíkot a vázcsíkhoz, így kevésbé csúszott szét a papír.
 8. Amikor az oldalcsík végére értem, rögzítettem a vázcsíkhoz.
 9. Megismételtem a 6 – 8. pontokat még kétszer.

  004_papír ajándékkosár házilag_oldalcsíkok
  Kosárfonás.
 10. A vázcsíkokból levágtam a felsleget, és a megmaradt részeket a kosár belsejéhez ragasztottam. (1 – 4. kép)
 11. Egy papírcsíkból elkészítettem a kosár fülét. (5 – 6. kép)

  004_papír ajándékkosár házilag_befejezés
  Befejezés

Nos, mint láthatod, akad azért némi eltérés az eredeti útmutatóhoz képest. Lássuk az értékelést.

Tapasztalatok

 1. Elkészítési idő: 30 perc (Legalább. Méricskélni, vagdosni, összeállítani, ragasztani… Ez mind sok időt vesz igénybe.)
 2. Nehézségi fokozat: nehéz (A korábbi Kipróbáltam! részekhez képest ez azért igényel türelmet és kézügyességet is.)
 3. Alapanyagigény: kevés (A legtöbb alapanyag, talán az egy papírzacskó kivételével, megtalálható otthon. Esetleg még a ragasztó lehet problémásabb, de ha más nincs, jó a ragasztószalag is.)
 4. Költségigény: kicsi (Az egész nem kerül sokba, valószínűleg papírzacskót akár még ingyen is szerezhetsz.)

Tippek

 1. Látványos. Ha jól csinálod, és rászánod az időt, a végeredmény nagyon aranyos.
 2. Nehezebb, mint amilyennek a videó alapján tűnik. Őszintén szólva, nem erre számítottam én se, amikor a videót megnéztem. Azt gondoltam, hogy majd milyen jó kis húsvéti ajándékkosarat fogok készíteni, alig kell hozzá valami, mi lehet ebben bonyolult? Aztán a próbaverzió elkészítésénél rájöttem, hogy mégse ilyen egyszerű a dolog. Szóval, ha rászánod magad, hogy megcsinálod, akkor készülj fel rá, hogy esetleg többször kell próbálkoznod.

  005_papír ajándékkosár házilag_összehasonlítás
  A próbaverzió és a második próba
 3. Egyenlő szélességű csíkok. Ezek nagyon hasznosak. A próbaverziónál én elkapkodtam a vagdosást, nem is igen tudtam rendesen összeállítani a kosarat.
 4. A papírzacskó papírja se teljesen mindegy. Az én zacskóm külső fele kissé fényesebb, csúszósabb volt, a belsje meg matt. Úgy gondolom, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy folyton a kosár szétcsúszásával kűzdöttem. (A második verziónál ezért is ragasztottam meg minél több helyen a csíkokat.) Ráadásul a papírzacskó, amit szerezni tudtam, elég vékony is volt, lehet, hogy ez is problémát okozott…
 5. A próbaverziónál olyan problémám is volt, hogy az oldalcsíkot nem tudtam körbefonni a kosár teljes kerületén, mert nem volt elég hosszú a csík. A fotózott ajándékkosárnál ez már nem fordult elő, ezért könnyen lehet, hogy a valódi ok a csíkok hanyag vágása volt… :/ (Igazából a második kosárnál pont tökéletes hosszúságú volt az összes csík, meg is lepődtem rajta az első próbálkozás tapasztalatai alapján…)
 6. A stiftes ragasztó hasznos. El lehet mondjuk boldogulni a ragsztószalaggal és az olyan folyékony csodával is, mint az enyém, de ehhez a projekthez egyértelműen a stiftes a legkényelmesebb. Nem is csodálom, hogy a videóban is ezt használták.
 7. Egy kis megjegyzés a zacskó felépítéséhez. Nem tudom, az eredeti videóban milyet használtak, de az enyémen két oldalt volt egy kis behajtás, hogy szélesebb dolgok is beleférjenek. Amikor a próbakosarat készítettem, erre egyáltalán nem figyeltem, aztán csodálkoztam, micsoda fura szélességű csíkok sikerültek, miközben én szépen szabályosan háromszor félbehajtottam a zacskót… 🙂 Persze másodjára már rutinosabb az ember, ezért is került bele az útmutatómba ez a bonyolult “vágd négybe, aztán még azokat is félbe”-metódus. Ha neked nincs ilyen behajtás a zacskódon, valószínűleg követheted az eredeti útmutatót minden gond nélkül.

  006_papír ajándékkosár házilag_papírzacskó
  Az én papírzacskóm
 8. Még egy pár apróság, ha hasonló tulajdonságokkal rendelkező zacskót sikerül beszerezned, mint nekem: ragaszd minél több helyen, és ahol magától kellene hajlania valaminek, ott ne várj csodára, hajlítsd meg Te magad a papírt.

Összegzés

Elég hosszúra sikeredett ez a bejegyzés, sok volt a tapasztalat, amit igyekeztem érthetően megosztani. Gondolom, ebből is sejthető, hogy kicsit vegyes érzéseim vannak ezzel a videóval kapcsolatban. Szerintem ebből a két perces videóból elég sokminden nem derül ki, sajnos. Például a szükséges alapanyaglista. Tovább mentem amúgy a videóról a cég honlapjára is, hátha ott részletesebb információt találok a tutoriálról, de nem. Gyönyörű képek vannak fent, de semmi gyakorlatban hasznos. Összességében sajnos kénytelen vagyok azt írni, hogy ezt a tutoriált nem ajánlom… 🙁 Nem lehetetlen megcsinálni, de ennek az ajándékkosárnak az elkészítése sokkal időigényesebb, mint amit a videó alapján várnál. Lebeszélni persze nem szeretnélek, mert az eredmény valóban szép, és ha nagyon érzed a kreatív energiákat, alkoss, de ha gyorsan van szükséged valamilyen trolóra, inkább a tavalyi húsvéti csomagomat ajánlom. Ha pedig további húsvéti ötletekre van szükséged, nézz körbe itt.

Jó csomagolást!
Üdv, Niki